Krkobabić: Tačka na penzije!

Predrag VASILJEVIĆ

25. 11. 2010. u 20:55

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić: Nema menjanja Zakona o PIO. Rekonstrukcija Vlade ne bi dala efekte

ZAKON o penzijsko-invalidskom osiguranju koji je potpuno usaglašen sa MMF neće se više menjati!

To je decidirano poručio za ”Novosti” Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade Srbije, koji nije ni učestvovao u pregovorima države sa sindikatima, posle povlačenja penzijskog zakona iz procedure.

* Zar propis nije povučen iz Skupštine baš pod pritiskom sindikalnih vođa?

- Vlada je zakon usvojila bez ijedne primedbe i poslala u Narodnu skupštinu. Povučen je, jer je budžet predvideo i treće usklađivanje plata i penzija od januara, pa je to bilo neophodno da se unese i u Zakon o PIO.

* Zbog čega je zakon o PIO najpre bio poslat po hitnom postupku u parlament, a sada se odugovlači sa vraćanjem?

- Pošto je premijer zakon povukao iz procedure, na njemu je da taj zakon ponovo vrati u parlament. To je čisto tehničko pitanje.

* Posle povlačenja unete su još dve korekcije. Da li je to bilo pod uticajem pretnji radničkih lidera?

- O tim izmenama dogovorili smo se predstavnici MMF i ja. Prva je da obezbedimo garanciju za isplatu najniže penzije u visini najmanje 27 odsto prosečne zarade u prethodnoj godini, što je iznad svih zahteva bilo koje strane. Drugo, uspeli smo, uz izuzetne napore, da pomerimo početak primene uvećanog staža za žene sa 2011. na 2013. godinu.

* Da li su predstavnici MMF bili otvoreni da prihvate i neke od sindikalnih zahteva?

- Predstavnici MMF kategorički su izjavili da ne može više biti nikakvih promena u Zakonu o PIO. Tačnije, da oni to neće prihvatiti.

* Kako će se onda obezbediti dogovor sindikalaca i Vlade, koji nije unet u zakon - da nivo prosečne penzije ne može da padne ispod 60 odsto prosečne plate?

- Nisam vodio nikakve pregovore ni sa kim, osim sa MMF i Svetskom bankom. Ko je vodio druge pregovore, sa kim i kakve - ne znam!

* Na koji način će se obezbediti rast standarda za penzionere ako ne čvrstim garancijama?

- Najčvršća garancija da će penzije rasti jeste njihovo usklađivanje sa rastom zarada u javnom sektoru. Garantujem da će se primanja penzionera stalno povećavati i neprestano ići gore, kako zarade u javnom sektoru budu rasle.

* Kojim tempom?

- To ne zavisi od moje volje i mojih želja. To zavisi od ekonomske snage zemlje. Koliko brzo budemo jačali privredu, povećavali izvoz, produktivnost rada, nivo zaposlenosti, tom dinamikom će povećanje standarda da osete svi građani, pa i penzioneri. Najvažnije je da se penzije usklađuju sa kretanjem zarada u javnom sektoru.

* Deluje da samo vas nisu uplašile pretnje sindikata da će krenuti u rušenje Vlade ako se ne promeni zakon?

- Mene ništa ne može da uplaši. Kao koalicija smo 2008. godine stvoreni sa idejom - Srbija u Evropi. Dakle, sve radim da postignem dva cilja: da se poboljša socijalno-materijalni položaj svih ugroženih kategorija u zemlji i da taj cilj ostvarimo uz sve evropske standarde. Ako neko misli da može da ide u Evropu sa rukama u džepu ili ”grlom u jagode”, to ne može. Evropska komisija je državi ukazala na slabe tačke i neki će morati u svojim oblastima da polažu ”popravni ispit”.

* Da li ste bliži Tadićevom stavu da plate visokih finkcionera ne smeju da se povećavaju tokom krize, ili Dinkićevom da one treba da se odmrznu u aprilu?

- Povećanje plata članovima Vlade moglo bi da izazove negativnu reakciju dela stanovništva. Ali, treba znati da imamo potpuno ”iščašen” sistem gde su zarade visokih funkcionera niže nego zarade nižih. Pomoćnik ministra ima veću platu od ministra i potpredsednika Vlade. Moj stav je da predsednik republike, kao institucija broj jedan, treba da ima najveću platu od svih funkcionera u zemlji. Razmišljanje predsednika Tadića i Dinkića idu u istom smeru: da se nađe najbolji model, a izbegnu negativne posledice.

* Prihvatate li ideju o rekonstrukciji Vlade, koju je predsednik države ponovo inicirao?

- Nemam ništa protiv rekonstrukcije Vlade. Ali, prošlo je skoro dve trećine mandata. Smatram da ulazak u rekonstrukciju tokom izborne godine, ne može da da nekog bitnog efekta. Ipak, ako svi koalicioni partneri žele, neću biti protiv.

* Da li ste spremni i da žrtvujete vašu funkciju?

- Sve je stvar dogovora svih koalicionih partnera. Svaka odluka doneta suprotnim interesima jednog od partnera ruši koaliciju. Toga su, verujem, svi svesni. Znači, mogu da se ”mešaju karte” i pravi nova politička kombinatorika, ali samo ako postoji saglasnost svih.

* Šta mislite o najavljenoj promeni izbornog sistema kako bi se ukinule blanko ostavke?

- Česte promene izbornih pravila govore o nedovoljnoj političkoj stabilnosti. Zato i promenu izbornog sistema treba raditi seriozno. Izmena sadašnjeg sistema otvorila bi čitav niz pitanja, ne samo oko blanko ostavki. Sve to mora da se analizira. To pitanje nije pogodno za voluntarističko predlaganje po medijima, kako kome padne na pamet.

* I regionalizaciju države predlažu mnoge stranke sa svojim različitim mapama i modelima. Kakav je odnos PUPS prema regionalizaciji?

- Jednostavan: protiv sam stvaranja država u državi. Ništa više na tu temu nemam da kažem.

* Niste bili na proslavi gradskog odbora SPS, da li je to neka politička poruka?

- To je bila proslava gradskog odbora i na njoj su bili predstavnici gradske organizacije PUPS-a.

* Odnosi u vašoj koaliciji sa socijalistima i JS su nepromenjeni?

- Što se mene tiče, našu koaliciju vidim kao izuzetno stabilnu. Ako neko ne misli tako, napraviće grešku.

* Spekuliše se da ste bliski SNS, a neki vas već vide u budućoj koaliciji sa njima?

- Kao predsednik PUPS nisam razgovarao ni sa jednom strankom, izvan naše koalicije, oko eventualnih budućih saveza. Saradnja sa svim partijama je i moguća i poželjna. Naravno, ako se ona odvija u skladu sa našim programom i ne narušava ga.

BOGATE ĆEMO TEŠKO OPOREZOVATI

* Podržavate li usvajanje takozvanog poreza za bogate?

- Ako se ne zna koliki je nečiji ekstraprofit, ne može se ni oporezovati. A sedišta kompanija velikih biznismena su van zemlje i na nekim bezimenim ostrvima. Što se tiče potrebe da naši ekonomski moćnici pomognu zemlji, to je za očekivati. Ne samo iz patriotskih razloga, već pre svega što su taj kapital ostvarili u Srbiji. U interesu je tih biznismena da pomognu svojoj zemlji, što bi doprinelo i njihovom jačanju.

I PENZIONER TREBA DA RADI ZA PLATU

* Poslanici PUPS često su pod udarom da su najplaćeniji jer primaju penziju, plus platu u parlamentu...

- Penzija je zarađeno pravo, unapred plaćeno i ostvareno, za rad koji je već završen. A platu primaju za ono što rade sada. To mora da se razdvoji. Na primer, zašto neko ko ima akcije u banci prima platu? Taj će reći da je zaradio akcije. Pa, i poslanici PUPS su zaradili penzije. Penzija je privatno vlasništvo, a to da li će penzioner da radi je privatna stvar. A ako radi, mora da bude plaćen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Simo

26.11.2010. 08:02

Ljudi, kakav je ovo. Drzava mu napravila partiju kako bi navukli broj glasova da ostanu na vlasti i sad ti on kroji sudbinu srpskih penzionera.Katastrofa.

Branko S.

26.11.2010. 10:10

Samo da podvučem da 27 % od prosečne zarade (34,591) iznosi 9.340 dinara, ne objašnjavajući kako se može živeti od te milostinje.To je domet cenjenog gospodina koji se muči sa svojom platom i penzijom od 180.000 dinara, što je i manje od ukupnih primanja njegovih poslanika (čak i po 220.000 din.). Naravno, za njih i plata i penzija nisu protivzakonite, i sve može da se menja samo njihove funkcije ne. U protivnom - pada vlada. Pa pustimo je da padne već jednom !

Миле пензионер

26.11.2010. 10:21

Јадан је народ, коме овакaв и њему слични  кроје капу. А с друге стране народ и треба да трпи када гласа за овакве.

Dragan

26.11.2010. 12:23

@Миле пензионер - Krkobabići su svoje penzije zaradili pa sad mogu i da rade a mi ostali penzioneri čekamo 2020 godinu da dobijemo ne zarađeno!

Pera Detlić

26.11.2010. 12:55

Odakle početi. Tačno je da je penzija zaradjena, i tačno je da penzioner može da radi, ALI, penzioner koji je penziju stekao u državnoj službi, ne sme od te iste službe da prima i platu nakon penzionisanja. Druga bi priča bila da je Jeremija otišao u privatnike. A posebna priča je Krkobabićev sin koji je otišao u invalidsku  penziju (kao nesposoban za rad), a sad odjednom postao sposoban. Bruka, jad i čemer od države i sistema

Serafim

26.11.2010. 19:56

Krki, uzdam se u tebe, jer ako nas penzionere dograbi Čedina legija sve će nas poubijati. O ovim "komentatorima" - sve su to tupadžije. Treba se boriti za sebe a ne protiv drugog !!

mijomaja

27.11.2010. 09:38

Penzioner je jasno rekao da ce penzije biti uskladjene sa zaradam u jvanom sektoru, da ce se broj ministarstva smanjiti ako on bude nedirnut odnosno ako on kaze se svi sloze, da se promene u izbornom sietemu nece tako lako menjati vec treba da se radi analiza i budite sigurni da ce tako biti jer ovom zemljom, koja je po mom misljenju posle 2000 god. postala privatno vlasnistvo partija, ne vlada po mom misljenju Vlada i zato ovaj penzioner nazalost direktno odlucuje o sudbini i radnika i seljaka

Mirjana

02.03.2011. 15:02

Kada ce G-din Krkobabic steci uslov za definitivnu penziju?Koji uslov treba da ispuni da ga vise ne vidimo?!