BUJANOVAC - **Terorizam je nezakonita primena sile ili nasilja prema ljudima ili imovini, da bi se zastrašila ili suzbila vlada, civilno stanovništvo, ili neki njegov deo, a u svrhu postizanja političkih ili društvenih ciljeva.**
Ovako je čuveni FBI definisao terorizam, a njegova **primena** bila je očita i na nemirnom jugu Srbije. Samo u 2001. godini u zoni kopnene bezbednosti, na teritoriji opština Bujanovac i Preševo, albanski teroristi su izvršili 313 napada.
Građane su napadali 26, a pripadnike MUP 287 puta. Ubijeno je 17 osoba - devet civila i osam policajaca. Teroristi su oteli 14 osoba, od kojih su deset oslobodili.
Fotografije najbolje svedoče da su albanski teoristi svoje žrtve surovo mučili, a zatim ubijali. Trojicu policajaca - Duška Gligorića, Duška Đogovića i Cvetana Jovanova kidnapovali su kod sela Končulj 21. novembra 2000. godine, odveli ih do Dobrosina, gde su ih zverski mučili, pa ubili. Izmasakrirana tela trojice policajaca KFOR i Međunarodni Crveni krst predali su našim vlastima 25. novembra iste godine.
Otmica i ubistvo trojice policajaca bili su, zapravo, uvod za upad terorista iz takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe u kopnenu zonu bezbednosti, u kojoj su ostali do 2001. godine.
Krajem prošle i početkom ove godine ponovo su intenzivirani teroristički napadi na jugu Srbije. Na meti su bili pripadnici državnih snaga bezbednosti, građani i Albanci lojalni našoj državi. Terensko vozilo šumskog gazdinstva iz Vranja 9. decembra 2002. godine naletelo je na protivtenkovsku minu kod sela Gornja Breznica. Srećom, žrtava nije bilo.
U tom periodu tri puta su na kuće pripadnika multietničke policije bačene ručne bombe. Potom je, pred novu godinu, u Končulju napadnuta policijska patrola. Isti scenario ponovljen je 26. januara 2003. godine. Četiri dana kasnije, 30. januara, Šefket Musliu i njegova **družina** pretukli su trojicu pripadnika multietničke policije.
U terorističkom napadu 4. februara u Kosovskoj ulici u Bujanovcu, ubijen je Selver Fazliju, pripadnik BIA. U eksploziji protivtenkovske mine na putu Breznica - Muhovac, 23. februara, poginuo je Milan Vujović (29), pripadnik Žandarmerije, a njegove kolege Goran Petrović (33) i Zoran Živić lakše su ranjeni.
Nedavno je u Preševu pronađena i demontirana eksplozivna naprava sa satnim mehanizmom. Da nije otkrivena, u strašnoj eksploziji najviše bi stradala deca preševske srednje škole **25. maj**.
M. RISTOVIĆ

UNMIK PREUZIMA DOKAZE
UNMIK policija i pravosuđe će uskoro preuzeti svu dokumentaciju o zločinima albanskih ekstremista na Kosovu i Metohiji, najavio je juče rukovodilac odeljenja za pravosuđe i ljudska prava pri Koordinacionom centru Vladimir Božović.
On je novinarima rekao da je dobio pismo od zamenika šefa UNMIK Kadi Menija, u kojem on izražava spremnost da preuzme ponućeni dokazni materijal.
Božović je, istovremeno, podsetio da se navršilo 161 dan od ubistva porodice Stolić, 89 dana od pogibije dvojice srpskih dečaka u Goraždevcu i 72 dana od smrti profesora Momira Savića, i upozorio da počinici tih zločina još nisu otkriveni.
On je odbacio neke izjave o postojanju srpskih paralelnih instutucija na Kosovu i Metohiji i zapitao se da li će srpski đaci u albanskim školama učiti o **velikim borcima za nezavisnost Kosova, zapravo pripadnicima OVK** ili će ležati u bolnicima gde će ih albanski lekari lečiti po svom nahođenju.
Božović je saopštio da se do kraja ovog meseca očekuje završetak 73 kuće za povratnike, od kojih su 22 u Belom Polju kod Peći i 21 u Suvom Lukavcu kod Istoka namenjene Srbima, a ostale Romima, u Novom Selu kod Vučitrna.
M. V.

ZAJEDNIČKA ISTRAGA NAD ZLOČINCIMA
BEOGRAD - Šef istražnog tima UNMIK rekao je da ima pozitivnih signala u istrazi oko otkrivanja počinilaca zločina nad Srbima, o čemu su pisale **Večernje novosti**, koje su objavile i fotografije terorista sa odesečenim srpskim glavama.
Posle razgovora grupe istražilaca UNMIK sa pripadnicima MUP Srbije i Koordinacionim centrom u Beogradu, Vladimir Božović je izjavio da će saradnja u ovoj i ostalim istragama biće nastavljena i pojačana.
Šef sektora za pravosuđe, policiju i bezbednost, general MUP Srbije Svetislav Đurđević izjavio je za **Novosti** da je **optimista u rasvetljavanju zločina nad Srbima**, što je dokumentovano fotografijama u našem listu.
- Bio je to policijski sastanak profesionalaca, tima iz UNMIK koji istražuje zločine i naših predstavnika. Razmenili smo informacije i vodi se zajednička istraga povodom slučaja odsecanja glava. Dostavili smo im odgovarajuće podatke i dogovorili se da u prvoj fazi mi potvrdimo identifikaciju ubijenih, a policajci UNMIK će raditi na otkrivanju zločinaca koji su to uradili. Radiće se u isto vreme i na pronalaženju posmrtnih ostataka dvojice ubijenih Srba čije glave su držali Albanci u uniformama OVK. Mi vodimo našu istragu o tome i rezultat ćemo proslediti specijalnom državnom tužiocu za ratne zločine - rekao je general Đurđević.
On ni Vladimir Božović nisu mogli u interesu istrage da saopšte druge detalje razgovore, pa čak ni imena međunarodnih policajaca, zbog, kako su objasnili, njihove bezbednosti.
M. VUKSANOVIĆ

ZLOČINI I NA INTERNETU
POGLEDAJTE ovaj užas, a svi ćute! Pod ovim nazivom na popularnom internet-sajtu “www.serbiancafe.com” otvorena je još početkom prošle sedmice diskusija, inicirana objavljivanjem potresne fotografije u našem tekstu “OVK odsecala glave”.
Kao i u vreme poslednjeg rata, kada su Srbi **bombardovali** mnoge belosvetske elektronske adrese stravičnim slikama posledica NATO napada, tako je i sada predloženo da se fotografije albanskih koljača “pošalju u svet”.
- Apelujem na sve naše ljude u inostranstvu da ove slike šalju na adrese novinskih, TV i drugih medijskih kuća u njihovim mestima i gradovima, da pišu svojim kongresmenima, senatorima i da na svaki način pokušamo da najzad prikažemo pravu istinu o Kosovu - ističe se na početku ove dosta posećene diskusije.
Pojedini diskutanti, međutim, tvrde da **ovi u svetu to neće da objave**, jer “kriju oni Albance, sve su oni ovo odavno još znali i videli samo ćute! Kada je u Bosni nedavno nađeno 200 tela navodno muslimanskih, odmah se ovde u Švedskoj o tome pisalo dok za ovo ćute
A tobože su oni velike demokrate!?”
- Vidite da ceo svet ćuti, a da je naš lobi jak koliko i njihov bila bi drugačija priča - navodi jedan diskutant.
Drugi učesnik diskusije piše:
“Kad su Slovenci uhvatili Čekua, Albanci su prosipali **alpsko mleko** ulicama i najavili bojkot robe iz Slovenije. Pa da li je naše tržište veće od kosovsko-metohijskog?”
- Srbi, šta god i bilo gde da su uradili uvek su na najgori način ocrnjeni od međunarodne zajednice i snosili zbog toga sve posledice - od ekonomskih sankcija, preko najgoreg bombardovanja do licemernog Haga - piše jedan diskutant.
M. R.

NISU BILI U BEOGRADU
UNMIK policija započela je istragu povodom fotografija koje su nedavno objavile **Večernje novosti**, a na kojima su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova sa odsečenim glavama Srba, saopštio je portparol UN policije Derek Čepel, a prenosi Tanjug. On je, istovremeno demantovao informacije pojedinih medija po kojima su istražitelji UNMIK bili u Beogradu.

OCU HARITONU ODSEKLI GLAVU
MONAH otac Hariton, kidnapovan je 16 Juna 1999. godine u centru Prizrena, kao i desetine tamošnjih Srba. Četiri dana nakon ulaska Nemačkog kontigenta KFOR iz susedne Albanije navalilo više stotina hiljada Albanaca sa kosova i Metohije, Albanije ali i raznih pljačkaša, ubica i, kako se pouzdano zna, prema izvorima nekoliko svetskih obaveštajnih službi, i znatan broj mudžahedina, koji su uz granicu u okolini Kuksa i Tropoje, posle smirivanja bosanskog ratišta, došli ovde da obučavaju specijalce OVK.
Telo oca Haritona, bez glave, pronađeno je 14 meseci kasnije, na jednom albanskom groblju u selu Tusu, nedaleko od Prizrena. Domaći i međunarodni eksperti, pronašli su samo kosti monaha u odelu i ličnu kartu u džepu sakoa, u kojoj piše da je Hariton Lukić rođen 21 novembra 1960. godine u Srbiji, a u drugoj rubrici da joj je produžio rok trajanja pet godina ranije, kada se i zamonašio u Prizrenu. Odmah je utvrđen njegov identitet, što je kasnije potvrđeno i DNK analizama.
Patolozi su, po načinu na koji je ubijen, odmah i posumnjali da su to mogli da izvedu samo verski fanatici i to vršeći obred nad monahom, posle odsecanja glave, kako to čine mudžahedini. Pored toga što su mu polomljena rebra, šake, delovio nogu, nedostajao je deo kičme, a utvrđeno je da je bilo na desetine uboda kroz džemper u srce i stomak. Na ruci nesrećnog monaha pronađena je i njegova brojanica.
Verski fanatici su, po nalazima DNK, vršili i druge monstruozne radnje, koje po zaključku specijalista za sudsku medicinu, čine samo oni iz takozvanog derviškog reda. Ovaj podatak uneo je dilemu - da nisu, možda, to učinili i prizrenski derviši? Centar za Balkan, svojevremeno, premešten je u ovaj grad na Bistrici, a u njemu su oni, i pre rata, održavali verske obrede probadanja.
Upokojeni naš brat Hariton, koji je sahranjen u porti manastira Duboki potok, kod Zubinog potoka, bio je sa nama u hramu - kaže iguman German iz manastira Svetih Arhangela. - Kada su Srbi pošli u seobu, morali smo i mi, a on je već tada bio otet. Mi smo se, ipak, posle dogovora sa vladikom Artemijem, vratili, uz garanciju nemačkih vojnika da će čuvati nas i Manastir, što je i učinjeno. Skoro dve godine spavali smo u istim prostorijama sa vojnicima i hranili se sa istog kazana, kao i deo Srba staraca, koji je tada ovde zatražio pomoć. Vojnici su, na naše svakodnevne molbe i pronašli telo mučenika, brata Haritona.
Manastir Svetih Arhangela obnovljen je posle 420 godina, samo godinu dana pre rata, zahvaljujući vladiki Artemiju. Monaha je danas na Kosovu i Metohiji više nego pre rata i izgona Srba.

MONSTRUMI
Neki Albanci iz sela Budisavce kod Kline, prijavili su međunarodnoj policiji i KFOR da je u jedan od dubokih seoskih bunara, bez vode, bačen sveštenik otac Stevan, iz obližnjeg manastira. Na njega su, potom, pripadnici OVK bacili i nekoliko pasa, kao i drugih životinja, najverovatnije da bi mu rastrgli telo.
D.DAMJANOVIĆ