PRVA premijera u ovoj sezoni na sceni Doma kulture u Gračanici biće "Sirano" Igora Bojovića u rediteljskom čitanju Nenada Todorovića: na programu je 22. januara, a već sutradan predstavu će videti najmlađa publika u Zubinom Potoku. Kako se najavljuje, kosovski mališani prvi put će dobiti jednu bogato opremljenu predstavu, čiji će sjaj, bar nakratko, moći da ih otrgne od neizvesne i sive svakodnevice.


Komad je nastao po motivima čuvenog Rostanovog dela, a o razlozima zbog kojih je ovo jedan od njegovih najdražih tekstova, Bojović kaže:

- Stvaralaštvo je, kako reče Viktor Igo, (re)kreativni svet detinjstva. U mom slučaju, ono ne bi bilo to što jeste da nije imalo poetsku dušu smeštenu u karikaturalne obrise jednog nezgrapnog i nosatog, fizički "obeleženog" Sirana iz koga, poput gejzira, naviru najlepši mogući stihovi. Ova "lepota ružnog" obeležila je i ceo moj život. Zato je i delo, ispričano svojim jezikom, koji samo podseća na Rostanov, vraćanje jednog malog a velikog duga i duhu i telu koji nisu mogli a da se ne identifikuju sa glavnim junakom, sa Siranom.

Pročitajte još: Značajna nagrada mladoj glumici iz Gračanice: Heleni priznanje u predstavi “Ničija zemlja”

Reditelj Nenad Todorović ističe da se posle mesec dana proba može reći da imaju predstavu za koju je siguran da će se dugo i često igrati na Kosovu:

- Reč je o jednom od retkih dečjih komada koji imaju sve ono zbog čega se ja bavim pozorištem: ljubav, izdaju, hrabrost... Ove teme našle su se u predstavi sa elementima renesansne komedije, pune raskošnih kostima i scenografije. Radili smo je za našu decu koja žive u okolnostima geta i siromaštva, s malom željom da ih "suočimo" sa sjajem i stvaralačkim bogatstvom jednog ozbiljnog pozorišta. Prosvetni radnici insistiraju na znanju i vrlini, ali je uloga nas, umetnika, drugačija - da najmlađoj publici usadimo osećaj za ono estetsko, što je veoma važno bez obzira na uslove života.

Scena iz predstave "Sirano"


Zato će se "Sirano" igrati po svim srpskim enklavama u kojima za to postoje uslovi. Pa i u onim u kojima ne postoje, dodaje Todorović, jer će "po običaju prilagoditi predstavu izvođenjima u školskim i kućnim dvorištima, crkvenim portama i drugim (ne)mogućim prostorima".

Nenad Todorović,foto Z.Jovanović

Predrag Radonjić, direktor Doma kulture u Gračanici, naglašava da im je (uz večernje) posebno stalo da na repertoaru imaju predstave za najmlađe, jer na celom Kosovu i Metohiji ne postoji nijedno profesionalno pozorište za decu:

- Možda je to i najvažniji deo naše misije u očuvanju nacionalne kulture, umetnosti i jezika. Želimo da imamo bar jednu predstavu za decu u sezoni. S tom praksom počeli smo pre dve godine. Svako novo ostvarenje je bolje, produkciono bogatije i umetnički snažnije od prethodnog. Iz godine u godinu zadovoljniji smo i finansiranjem, pa ćemo ove sezone uraditi još četiri predstave iz budžeta i jednu iz sopstvenih sredstava. Planiramo do kraja pozorišne godine da postavimo Goldonijeve "Ribarske svađe" (režija Milan Karadžić), "Nesporazum" (tekst i režija Nenad Todorović), Sterijine "Ajduke" (Anđelka Nikolić) i domaću savremenu dramu "Placebo" Aleksandra Jugovića, za koju još ne znamo reditelja.

Predrag Radonjić, foto V.Danilov

EKIPA

GLAVNA uloga pripala je Aleksandru Gligoriću, u podeli su i Aleksandra Cucić (u alternaciji sa Tamarom Tomanović), Milica Majstorović, Strahinja Bičanin i Nikola Đorđević.

Kostimograf je Bojana Kostadinović, kompozitor Jugoslav Hadžić, a scenograf Nenad Todorović.