U VRANjU će, po svemu sudeći, ove godine ponovo biti organizovane dve manifestacije posvećene književniku Borisavu Stankoviću, kao posledica dugogodišnjih razmirica između lokalne samouprave i Književne zajednice koja nosi ime velikog pisca.

Pročitajte još: Bora Stanković i danas živi u svakom sokaku

"Borina nedelja", 52. po redu, biće održana paralelno u Vranju i Beogradu od 23. do 29. marta, uz podršku SKD i UKS - najavio je na konferenciji za medije Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice "Borisav Stanković". On navodi da je finansiranje manifestacije još neizvesno zbog "nerazumevanja lokalne samouprave".

Pročitajte još: Disova nagrada Đorđu Nešiću

- Gradske vlasti nisu voljne da sarađuju, što za nas nije iznenađenje. Ali isplivavali smo do sada, pa će tako biti i ove godine, čak i ako novac moraju da iz svojih džepova daju članovi Saveta Zajednice i drugih književnih institucija - rekao je Mihailović.

Književna zajednica je aplicirala na lokalnom konkursu za projekte iz kulture, ali je, suprotno zakonu, raspisan tek 5. marta i traje do 5. aprila, kada će "Borina nedelja" biti završena.

- Umesto da se jedna ovakva manifestacija podrži, ovde se postavlja pitanje da li će se nagrada koja se dodeljuje više od 50 godina, uručiti na ulici ili u sali koja mora da se plati - rekao je prof. dr Aleksandar Jovanović, član Saveta KZ "Borisav Stanković".

Neposredno posle ove konferencije za medije, Gradsko veće je saopštilo odluku o organizovanju "Borinih književnih dana", ali više detalja zasad nema. Naglašeno je samo kako ova manifestacija nema veze sa "Borinom nedeljom".

GROZDANI OLUJIĆ "BORISAV STANKOVIĆ"

OVOGODIŠNjA nagrada "Borisav Stanković" pripala je Grozdani Olujić, saopštila je u četvrtak Književna zajednica koja nosi ime velikog pisca. U obrazloženju žirija u sastavu dr Slađana Jaćimović, Aleksandar B. Laković i predsednik dr Milo Lompar, stoji da se priznanje dodeljuje za celokupno delo Olujićeve, sa posebnim osvrtom na prošlogodišnji roman "Preživeti do sutra" u izdanju Srpske književne zadruge.