Hoće li Zapad da zabrani Tolstoja, jer Evropu podseća na neprijatnu istinu?!

Branko Vlahović

02. 02. 2023. u 07:15

KAD su nedavno predsednik Rusije Vladimir Putin i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kazali da sadašnja zapadna antiruska koalicija potpuno liči na onu Hitlerovu, graknuli su pojedini političari na Zapadu, protestujući kako ih mogu upoređivati sa fašistima.

Хоће ли Запад да забрани Толстоја, јер Европу подсећа на непријатну истину?!

Novosti

Pre neki dan, u Sankt Peterburgu, na obeležavanju 80. godišnjice proboja blokade Lenjingrada, Putin je podsetio i da su se Nemcima pridružile mnoge jedinice iz evropskih zemalja. O tome u sovjetsko vreme nisu javno govorili, kako je rekao, da se ne kvare odnosi sa narodima Evrope, mada su za gladovanje Lenjingrađana bili krivi, ne samo nemački vojnici, već i mnogi drugi.

Putin je spomenuo "Plavu diviziju" u kojoj su bili dobrovoljci iz Frankove tobož neutralne Španije. U njoj su bili, ne samo španski falangisti, nego i oficiri regularne vojske. Iz Španije su na Istočni front, u julu 1941. otišla čak 18.693 vojnika i oficira.

Sada je ministarka spoljnih poslova Španije saopštila da će do marta poslati ukrajinskoj vojsci 40 tenkova "leopard". U Španiji će se obučavati ukrajinski vojnici.

Nameće se pitanje hoće li, ako se rat oduži, iz Madrida ići dobrovoljci u rat protiv Rusa?

Hrvatski predsednik Zoran Milanović, očigledno, zna bolje istoriju od većine evropskih kolega kad poručuje da ne želi da se hrvatski vojnici uvlače u rat protiv Rusije. Zna kako su Pavelićevi vojnici prošli na Istočnom frontu, posebno u Staljingradskoj bici, pa ne želi da se istorija ponavlja.

Na obeležavanju 80. godišnjice proboja lenjingradske blokade, Putin je uporedio tadašnju situaciju sa ratom 1812, kazavši da je dovoljno čitati "Rat i mir" u kome Tolstoj piše da je u Napoleonovoj armiji bilo vojnika iz cele porobljene Evrope. Hoće li Zapad da zabrani Tolstoja, jer Evropu podseća na neprijatnu istinu?!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

AMERIKANCI PRAVE JEDAN BLOK UNUTAR EVROPE: Predsednik otkriva šta će se u narednom periodu dešavati na političkoj sceni