TE "MORAVA" PRELAZI NA GAS: Povlači se iz proizvodnje struje iz uglja

Novosti online

11. 12. 2021. u 13:04

MEĐUNARODNIM ugovorom o Energetskoj zajednici i strateškim dokumentima Srbije predviđena je dekarbonizacija proizvodnje električne energije.

ТЕ МОРАВА ПРЕЛАЗИ НА ГАС: Повлачи се из производње струје из угља

Foto EPS

"Elektroprivreda Srbije" u skladu sa ovim propisima planira da do 2023. godine povuče pojedine termoelektrane iz procesa proizvodnje i zameni ih postrojenjima na gas.

Termoelektrane "Morava" i "Kolubara A" su prve koje će zahvatiti proces dekarbonizacije. Kako navode iz EPS-a, umesto proizvodnje struje iz uglja, gas predstavlja najbolje, za sada prelazno, alternativno rešenje. Stara infrastruktura može efikasno da se iskoristi, a novi pogoni obezbeđuju približno istu proizvodnu snagu.

Za ovu svrhu EPS je raspisao tender za uslugu izrade Generalnog projekta sa prethodnom studijom opravdanosti i idejnog rešenja gasne elektrane "Morava".

Kako se navodi u tehničkoj dokumentaciji, cilj izrade dokumentacije je definisanje tehničko-tehnološkog rešenja za instaliranje novog gasno-parnog kotla, izbor optimalnog rešenja, definisanje plana izgradnje i određivanje troškova, prenosi Ekapija.

Novi blok na gas imaće proizvodnu snagu od 120 megavata.

Uz izradu tehničke dokumentacije predviđena je i izrada prethodne studije izvodljivosti koja treba da pruži kompletnu analizu mikrolokacije, sve urbanističke aspekte i uklapanje novog pogona u proizvodni sistem.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: PRVI SNEG OVE ZIME: Pahulje padaju celo jutro, zabelela se okolina Beograda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice