VLADA SRBIJE DONELA ODLUKU: Osniva se nova naučna institucija na Institutu za veštačku inteligenciju

Lj.B.

19. 03. 2021. u 22:43

ISTRAŽIVAČKO - razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije, o čijem osnivanju je odluku donela Vlada Srbije, baviće se istraživanjima koje se odnose na primenu veštačke inteligencije u različitim oblastima, kao i analizom i praćenjem stanja u oblasti veštačke inteligencije u Srbiji.

ВЛАДА СРБИЈЕ ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Оснива се нова научна институција на Институту за вештачку интелигенцију

Foto: EPA

Institut će biti osnovan i primarno finansiran iz budžeta Srbije, ali i dodatno podržan od strane privrede i međunarodnih organizacija.

Ovo je saopštilo Ministarstvo nauke i tehnologije i navelo da će institut sarađivati sa naučno-istraživačkim organizacijama i privredom, a uz multidisciplinarni pristup doprineti razvoju inovativnosti i preduzetništva, kao i privlačenju investicija. 

- Pitanje veštačke inteligencije kao značajnog segmenta razvoja nauke i istraživanja prepoznato je kroz Strategiju za razvoj veštačke inteligencije u Srbiji za period od 2020. do 2025. godine, kojom se utvrđuju ciljevi i mere za razvoj veštačke inteligencije čija implementacija treba da rezultira ekonomskim rastom, unapređenjem javnih usluga, unapređenjem naučnog kadra i razvojem veština za poslove budućnosti - navedeno je u saoptenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju