ŠTA AKO BROJ ZARAŽENIH PREĐE 1.500? Vučić odgovorio na pitanje o uvođenju vanrednog stanja

Novosti online

28. 10. 2020. u 14:03

ШТА АКО БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ ПРЕЂЕ 1.500? Вучић одговорио на питање о увођењу ванредног стања

Foto: N. Karlić

VANREDNO stanje kao opcija uvek postoji, ali je bolje da ne razmišljamo o njemu, već o tome kako da to stanje izbegnemo, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i primetio da za sada nije potrebno vanredno stanje, već da se postojeće mere striktno poštuju.

On je tako odgovorio na pitanje da li bi, iako se za sada ne razmišlja o vanrednom stanju, najoštrije mere mogle da budu razmotrene ako broj zaraženih u danu pređe 1.500, budući da o tome govore pojedini epidemiolozi, poput Predraga Kona i Branislava Tiodorović.

-O merama odlučuje Krizni štab, a država će da ih podrži. To su veoma odgovorni ljudi, i Kon i Tiodorović, koji bolje nego ja znaju. Samo što mi moramo da isplatimo i plate i penzije i zato je boje da ne dolazimo u takvu situaciju-rekao je Vučić.

Kako je naveo, takva opcija uvek postoji, ali je bolje da se ne razmišlja o njoj, već o tome kako da se ta opcija izbegne, dodajući da i kada se spominje ili uvodi vanredno stanje, niko to ne radi zato što to voli ili nekome preti, već zato što postoji strah i briga za živote ljudi.

-Ne mislite da je u Francuskoj uvedeno zato što neko uživa u tome da ne rade bistori na Šanzelizeu? Ne, već zato što umire preko 500 ljudi dnevno-rekao je Vučić.

Dodao je da će se, ukoliko i kada to toga dođue, razgovarati sa ljudima i zdravstvenog sistema, jer to, ističe, nikada nije bila politička odluka.

-Nije dovoljno primenjeno ono što je već doneto i zato moramo da budemo oštriji i ozbiljniji u sprovođenju mera koje su već na snazi-poručio je predsednik.

Dodao je i da je posao države da nabavi ono što struka traži, remdesivirr, hlorokin, vakcine, respiratore, sve što je potrebno da se zaštite životi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Kosta

28.10.2020. 14:53

Stanje je zaista alarmantno i krajnje je vreme da se svi koji nisu poštovali mere uozbilje jer direktno svojim ponasanjem uticemo na ovaj broj zaraženih koji raste iz dana u dan.

Milovan

28.10.2020. 15:34

U situaciji u kojoj broj zaraženih raste, a zdravstveni sistem je sve opterećeniji, svaka mera, koja će sprečiti dalje širenje virusa je opravdana.

klara

28.10.2020. 15:41

Mi jedino moramo da postujemo mere i da budemo odgovorni kako bi sebe zastitili i ostale, a ako uvedu vanredno stanje moramo i to da postujemo, jer oni bolje znaju nego mi.

vuk

28.10.2020. 17:43

Dve opcije - pustite mlade da se svi zaraze i preleze,posle toga nece imati ko da prenosi koronu.Pri tome maksimalno zastitite stare i rizicne. Druga opcija - zatvorite sve kafice, restorane , nocne klubove i dajte propisanu naknadu svim vlasnicima zbog izgubljenog posla. Ja sam uveren da je bolje dati milion dolara ugostiteljima , nego milion na troskove lecenja.

Mašnica

28.10.2020. 21:27

Vanredno stanje je krajnja mera za kojom bi predsednik posegao u ovoj borbi sa Koronom, ali ako bude bilo potrebno mora se primeniti i ta mera.