DA LI IMATE KORONU ILI PREHLADU? Naučnik otkrio jednostavan kućni test - evo šta vam je potrebno

Novosti online

21. 08. 2020. u 09:46

NAUČNICI su se posvetili fenomenu gubitka mirisa koji često pogađa zaražene korona virusom i došli do važnog otkrića.

ДА ЛИ ИМАТЕ КОРОНУ ИЛИ ПРЕХЛАДУ? Научник открио једноставан кућни тест - ево шта вам је потребно

Foto Tanjug-AP

To otkriće prenosi Bi-Bi-Si, a naučnici kažu da je taj gubitak mirisa jedinstven i potpuno drugačiji od onoga kada čulo mirisa nestane zbog prehlade.

Naime, anosmija kod Kovida-19 je iznenadna i vrlo snažna. Pored toga, ne prati je zapušen nos. Naprotiv, većina zaraženih Kovidom može normalno da diše kroz nos, što nije slučaj kod prehlada i gripova.

Druga stvar po kojoj se Kovid razlikuje je gubitak ukusa. I ne radi se, kažu naučnici, o blagom poremećaju ukusa koji je posledica gubitka mirisa. Oboleli od kovida zaista ne mogu da razlikuju, recimo, slatko od gorkog.

Naučnici su ovaj svoj zaključak objavili u časopisu Rhinology, a sumnjaju da se to dešava jer virus utiče na nervne ćelije koje su direktno uključene u stvaranje ukusa i mirisa. Kažu i da bi svako sa ovim simptomima trebalo da se testira na korona virus, a da bi članovi njegove porodice morali u samoizolaciju.

Istraživanje koje je ovo pokazalo sprovedeno je nad 30 volontera. 10 je imalo kovid, 10 prehladu, a 10 je bilo potpuno zdravo. Ispostavilo se da je gubitak čula mirisa bio izraženiji kod obolelih od kovida, a Karl Filot, profesor sa univerziteta East Anglia, koji je i sproveo ovaj test, kaže da bi ljudi i sami mogli da sprovedu svoj mali test uz proizvode poput kafe, belog luka, pomorandže ili limuna i šećera. Naravno, ništa ne može da zameni laboratorijski test, naglašava on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)