IZVESNA I ČETVRTA DOZA: Lekari prognoziraju da će imunizacija za koronu verovatno postati sezonska

J. Ž. S.

02. 09. 2021. u 21:04

KORONA se neće zaustaviti sa dve doze, ali je teško licitirati time kako će i kada biti četvrta doza i kojim tempom će ići dalja vakcinacija.

ИЗВЕСНА И ЧЕТВРТА ДОЗА: Лекари прогнозирају да ће имунизација за корону вероватно постати сезонска

Foto Tanjug/Beoinfo

Sa ovim virusom će biti kao sa sezonskim gripom, samo što ćemo tek da vidimo na kojim će intervalima ići vakcine, a tu treba svakako da se čuje i mišljenje Svetske zdravstvene organizacije, smatra dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja "Savski venac" i upravnik vakcinalnog punkta na Sajmu.

On naglašava da je treća doza uvedena zbog pada imuniteta, ali sigurno je da to neće biti dovoljno.

- Ne bih hteo da licitiram da li će to biti novembar, decembar, februar ili mart. To niko ne bi mogao sada sa sigurnošću da kaže - rekao je dr Bekić.

I direktorka kovid-bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević mišljenja je da ćemo možda morati da primimo i četvrtu dozu vakcine u februaru.

- Najbolje je da treća bude ista uz uslov da je prošlo više od šest meseci od poslednje doze. Treća je potrebna, jer posle šest meseci efikasnost vakcine opada i potreban je podstrek - rekla je dr Adžić.

Dr Verica Jovanović, direktorka Instituta "Batut", objašnjava da će se svakog petka praviti presek stanja u školama i lokalni instituti i zavodi davaće preporuke koji režim treba primenjivati u nastavi.

- Važno je da se naglasi da je svaka promena privremena i odnosiće se na konkretnu školu i sredinu - objašnjava ona.

- Ako roditelji primete da dete nije adekvatnog zdravstvenog stanja, trebalo bi ostane kod kuće i da ga ne šalju u školu - naglasila je doktorka.

- Važno je da roditelji dece uzrasta do 16 godina pre vakcine odvedu dete kod pedijatra.

Ukoliko nema zdravstvenih prepreka ono može da primi vakcinu uz saglasnost roditelja.

NA KORONU POZITIVNO JOŠ 3.524

U PROTEKLA 24 sata potvrđeno 3.524 novih pozitivnih na virus korona, od ukupno 16.134 testirana uzorka. Od posledica ove infekcije preminulo je još 15 ljudi. Na respiratorima se nalazi 79 pacijenata, a hospitalizovano je 1.347 pacijenata sa kovidom.

BONUS VIDEO

"NOVOSTI" U CRVENOJ KOVID ZONI U BATAJNICI: Nevakcinisani su u smrtnoj opasnosti, oboleli pristižu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...