NOVI REGISTAR SA 4.619 ZANIMANJA: Olakšaće se pre svega poslodavcima pri ispravnom izboru kandidata za posao

J. Ž. S.

30. 08. 2021. u 12:00

BEZ obzira da li budući moleri nastavu slušaju u Beogradu, Požarevcu ili Leskovcu u rubrici kompetencija ubuduće će im stajati isti opis sposobnosti koje imaju. To će umnogome olakšati, pre svega poslodavcima, pri izboru kandidata za posao, a biće i svejedno u kojoj ustanovi se stiče obrazovanje. Od sada će za jednu kvalifikaciju postojati samo jedan nacionalni standard.

НОВИ РЕГИСТАР СА 4.619 ЗАНИМАЊА: Олакшаће се пре свега послодавцима при исправном избору кандидата за посао

Foto Z. Jovanović

Lista najnovijeg registra kvalifikacija ima 4.619 rubrika, a kako naglašava prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, uvidom u ovaj standard dobijaće se celokupna informacija, što i mladom čoveku može da pomogne za njegov karijerni razvoj, odnosno prilikom izbora budućeg zanimanja.

- Znanja, veštine, sposobnosti i stavovi iz ovog standarda mogu se koristiti i za prikaz onoga što pojedinac ume da radi prilikom pisanja biografije (npr. EUROPASS biografija) - ističe naša sagovornica. - To je posebno važno kada se radi o stranim investitorima koji nisu upoznati sa sistemom obrazovanja Srbije. Na taj način oni imaju dodatni uvid što im znatno olakšava selekciju kadrova.

Dukić Mijatović objašnjava da je cilj da sistem obrazovanja bude takav da mladom čoveku da znanja i veštine koje su mu potrebne za svet rada i da mu bude dobra osnova da ostvari lične i životne ambicije. Od posebne je važnosti da je proces donošenja nacionalnih standarda kvalifikacija zasnovan na socijalnom partnerstvu različitih ključnih partnera iz oblasti obrazovanja, rada i zapošljavanja, ekonomije.

- Po uspešnom završetku školovanja svaki učenik danas dobija odgovarajuću javnu ispravu kao dokaz da je stekao određenu kvalifikaciju. Međutim, vrlo često iz samog njenog naziva do sada nije bilo u potpunosti jasno šta pojedinac zapravo zna da radi po završetku školovanja - objašnjava Dukić Mijatović.

Tu se posebno misli na veliki broj kadrova koji se školuje poslednjih decenija, poput recimo različitih menadžera ili specijalista za neku oblast na različitim fakultetima, a da pri tom ni učenici, a budući studenti, ni roditelji kao i poslodavci nisu u potpunosti sigurni koja znanja i veštine stoje iza određenog naziva kvalifikacije, odnosno na kojim poslovima oni mogu da rade po završetku školovanja.

Kao rešenje tog problema, a po uzoru na brojne razvijene zemlje Evrope i sveta, Srbija se opredelila za razvoj standarda kvalifikacije na nacionalnom nivou. Standard sadrži i niz drugih važnih podataka, a to su nivo obrazovanja koji se stiče, preduslove za sticanje kvalifikacije, prethodno obrazovanje, posebne psihofizičke ili zdravstvene sposobnosti, radno iskustvo, koliko traje školovanje, na koji se način može steći, javna isprava koja se dobija, kao i dalje mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje.

NA JEDNOM MESTU

Pregled postojećih standarda kvalifikacija može se ostvariti uvidom u podatke Portala NOKS, odnosno Registra NOKS. Vodi ga Agencija za kvalifikacije https://noks.azk.gov.rs/pretraga-registara/pretraga-nacionalnih-kvalifikacija.html.

PODRŠKA EVROPSKE UNIJE

Kroz projekat "Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija", vredan 1,4 miliona evra, Evropska unija je tokom prethodne dve i po godine pružala podršku za uspostavljanje Nacionalnog okvira kvalifikacija. On je omogućio bolje povezivanje školstva i tržišta rada, otvorio niz mogućnosti za obrazovanje odraslih i povezao obrazovni sistem Srbije sa sistemima drugih evropskih zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo