Kraljeva česma još čeka obnovu: Zapušten je izvor posvećen ubijenom monarhu Aleksandru Karađorđeviću

S. VIDAČKOVIĆ

sreda, 27. 05. 2020. u 15:35

Краљева чесма још чека обнову: Запуштен је извор посвећен убијеном монарху Александру Карађорђевићу

Građani u akciji Foto Privatna arhiva

Udruženje građana održava jedinstveni prostor u Lisičijem potoku
KRALjEVA česma u Lisičijem potoku, sagrađena 1936. godine, godinama zapuštena i neodržavana, još čeka uređenje. Česma posvećena ubijenom kralju Aleksandru oštećena je na nekoliko mesta. Ukopana je u zemljanokameni balkon, a prilaz je napravljen od stepenika u obliku luka. Pitka voda, u jednom od tri prirodna izvorišta u Beogradu, izvire iz usta glave lava. Međutim, prostor oko izvorišta koje se nalazi nedaleko od Belog dvora, godinama je bio nevidljiv i neprohodan, zbog visoke trave, korova i šiblja.

Prošlog vikenda, članovi Udruženja "U ime naroda - za slobodnu Srbiju" iskrčili su šiblje oko česme i pokosili travu. Inače, iz JKP "Zelenilo Beograd" su nam rekli da prostor oko Kraljeve česme nije u njihovom sistemu održavanja.

Istoričar Srđan Cvetković, jedan od članova Udruženja, rekao nam je da se nada da će Grad, u saradnji sa nadležnim institucijama prepoznati značaj ovog kompleksa, da će Kraljeva česma dobiti status spomenika kulture.

- Osim obnove Kraljeve česme, neophodno je podići i spomenik posvećen žrtvama komunizma, nedaleko odatle - kaže Cvetković. - Pre nekoliko godina počeli smo sa akcijom uređenja kako bi se taj deo, koji je bio u katastrofalnom stanju, koliko-toliko doveo u red. Osim šiblja i granja, tu je bilo i mnogo šuta koji su bacali lokalni investitori. Česma je bila zapušena, okolo su se pravile barice i blato i zvali smo majstora da reši problem. U subotu smo, uz pomoć građana ponovo pokosili i očistili šiblje i okruženje sada pristojno izgleda.

Njihova ideja je, objašnjava Cvetković, da potez oko česme bude uređen parkić, sa rasvetom, stazama, klupama, kantama za smeće, kao i malim amfiteatrom od kamenih ploča.

Zamisao kako bi izlgledala česma i prostor oko nje

HTELI SPOMENIK

OVDE je u planu i podizanje spomenika u obliku krsta, koji bi bio posvećen onima koji su na ovom mestu streljani u jesen 1944. godine. Sada se, nedaleko od česme, nalazi krst na kamenu u spomen ovim stradalnicima.

- Nacrt ovog projekta je još 2009. godine poslat Komisiji za spomenike, ali od tada se ništa nije uradilo - kaže Cvetković.

Obeležje je sagrađeno 1936. godine


Komentari (1)

никад више

29.05.2020. 01:57

Србија и Срби се не могу излечити док се не излече од комунизма и зла које им је он нанео. Да га није било, одавно бисмо били средње развијена земља одлично уклопљена у Европу.