NA društvenim mrežama se pojavila informacija da je vlasničkog psa udarila struja od novogodišnje rasvete u parku Manjež. Međutim, nadležni u JP "Javno osvetljenje" navode da ovakvu vrstu prijave nisu imali, kao i da je u toku proteklog dana obavljen vanredni nadzor koji je pokazao da je oprema ispravna. Takođe, intervenisali su više puta zbog jakih naleta vetra kako bi proverili da li su svetiljke bezbedne za prolaznike.

Kako se navodi u objavi, pas je navodno tokom šetnje prišao svetlećem snešku nakon čega ga je udarila struja.

PROČITAJTE JOŠ - Svetleći zamak ubio ljubimca?

- Oko dva sata ujutru naš Paja je bio u parku Manjež i ništa nije radio, samo je njuškao travu oko ukrasa. Struja od kabla na zemlji ga je uhvatila i drmala toliko jako da smo ga jedva spasli. Apelujem na sve da podele ovu informaciju jer je novogodišnja rasveta nebezbedna - stoji u objavi.

Tragom ove vesti, monteri "Javnog osvetljenja" izašli su u sredu u kontrolu i obišli celu lokaciju. Ustanovili su da svetiljke nisu oštećene.

- Zbog naleta vetra naše službe su u utorak uveče tri puta izlazile na teren i kontrolisale, u 20.00, 22.00 i 2.00, Proveravale su da li su ukrasi na svom mestu - objašnjava za "Novosti" Aleksandar Cincar Poposki, direktor JP "Javno osvetljenje". - Pošto su na društvenim mrežama videli objavu, oni su u sredu ponovo prekontrolisali sve. Kako se bezbednost rasvete ne bi dovodila u pitanje, angažovali smo firmu koja je atestirala opremu, koja je sertifikovana, što možemo i da dostavimo na uvid javnosti.

Foto: P. Mitić

Kada je reč o bezbednosti praznične rasvete, Cincar Poposki objašnjava da je ona sertifikovana na 24 volta i da ovako nešto može da se eventualno dogodi samo ako dođe do fizičkog oštećenja.

- Kao i kod druge opreme, problem može da bude jedino da neko ošteti opremu, da pas odgrize kabl - kaže Cinar Poposki. - A čak i u tim slučajevima, voltaža je mala, pa ne može da nanese povrede.

PROČITAJTE JOŠ - Dečaka udarila struja dok se fotografisao pored novogodišnje rasvete u Leskovcu

VETAR ODUVAO SVETILjKE

ZBOG jakog vetra pre dva dana i dekorativne kugle na Terazijama završile su na kolovozu, blokirajući saobraćaj neko vreme. U Tašmajdanskom parku kao privremeno rešenje poslužili su džakovi.