POBUNA ZBOG KAMENOLOMA: Žitelji paraćinskih sela Plana i Lešje protestovali ispred novog rudnika u komšiluku

Z. RAŠIĆ

12. 05. 2021. u 18:22

PROTEST žitelja sela Plana i Lešje kod Paraćina, ispred novog površinskog kopa za eksploataciju krečnjaka na padinama Babe - čiji je investitor "Kruševac put" - protekao je uz dva incidenta.

ПОБУНА ЗБОГ  КАМЕНОЛОМА: Житељи параћинских села Плана и Лешје протестовали испред новог рудника у комшилуку

Foto Z. Rašić

Najpre je jedan od prisutnih burno reagovao na dolazak Aleksandra Jovanovića iz organizacije "Odbranimo reke Stare planine", kojeg su organizatori pozvali da bude gost, pa je intervenisala i policija. Na kraju, bure je bilo i kada Jovanoviću nije omogućeno da se obrati prisutnima...

Aktivisti udruženja "Odbranimo planinu Babu, Planu i Lešje" su, ipak, uspeli da ponove zahtev nadležnim institucijama da zaustave, kako tvrde, nezakonitu eksploataciju krečnjaka u ovom kamenolomu i prolazak do 40 šlepera dnevno sa mlevenim kamenom, što im uništava lokalni put. Dragan Ristić, Boban Momirović i ostali govornici su ponovili tvrdnje da se nelegalna miniranja obavljaju svaka dva-tri dana, da je ovo treći rudnik na planini - znatno većeg kapaciteta od prethodna dva - pa će okolna sela, pa i manastir u Lešju, ostati bez vode...

- Mi protestujemo, a kamenolom radi jer ovde vlada zakon sile, a ne sila zakona.

Foto Z. Rašić

Investitor ima saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine, ali to je uslovno jer je prethodno potrebno uraditi novi put, novi most i doneti Plan detaljne regulacije, što je nemoguće jer Prostorni plan Paraćina na ovom području ne predviđa rudnik, već terene za sport i rekreaciju - naglašava Ristić iz udruženja "Odbranimo planinu Babu".

PLAN

PARAĆINSKA Skupština je 29. decembra prošle godine donela odluku o izradi Plana detaljne regulacije, ali već izrađeni predlog tog akta do juče nije bio prosleđen odbornicima... Između ostalog, Planom će se definisati pravila i uslovi izgradnje, uređenja i korišćenja zemljišta, te zaštite životne sredine, uz "kapacitet potrebne komunalne infrastrukture".

Boban Momirović podseća da je Republička inspekcija za zaštitu životne sredine, do ispunjavanja propisanih uslova, zabranila eksploataciju, što podrazumeva i pripremu terena, te bušenje, miniranje, transport... Kaže postoji samo odobrenje Ministarstva rudarstva i energetike koje, u tački 6, precizira da je "Kruševac put" pre početka korišćenja dužan da pribavi upotrebnu dozvolu.

Sa druge strane, tehnički direktor pomenute firme Vesna Lazarević je ranije izjavila da imaju sve dozvole, da su trenutno u istražnim radovima i da još nisu ni počeli eksploataciju, ali će ispoštovati sve ekološke mere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)