ŠKOLE UČE I - ŠTEDE: Veća energetska efikasnosti u kragujevačkim obrazovnim ustanovama

M. LUKOVIĆ

24. 03. 2021. u 05:55

REKONSTRUKCIJA dvadesetak osnovnih i srednjih škola na području Kragujevca je tokom proteklih šest godina koštala oko 320 miliona, za koliko je obnovljena stolarija, urađeni novi sistemi grejanja, obezbeđeni bolji uslovi za rad.

ШКОЛЕ УЧЕ И - ШТЕДЕ: Већа енергетска ефикасности у крагујевачким образовним установама

Foto GU u Kragujevcu

Gradski menadžer zadužen za energetiku Ana Radojević kaže da su obezbeđeni i novi projekti za obnovu škola, a ukupna vrednost radova je oko 150 miliona dinara. Osim gradskih, izolacija se - uz zamenu stolarije i osavremenjivanje sistema za grejanje - postavlja i u obrazovnim ustanovama u prigradskom delu, te po kragujevačkim selima.

Ana Radojević, Foto Gradska uprava

- Ovo je posebno važno za pojedine seoske škole koje će iz upotrebe konačno moći da izbace takozvane bubnjare - precizira Ana Radojević, napominjući i to da je u toku energetska sanacija zgrade OŠ "Prota Stevan Popović" u selu Čumić, sagrađena još 1930.

Rekonstruiše se i OŠ "Radoje Domanović", a odobrene su i obnove kragujevačke OŠ "Mirko Jovanović" i OŠ "Natalija Nana Nedeljković" u prigradskom naselju Grošnica.

SOLARNA ELEKTRANA U VRTIĆU "ZEKA"

U VRTIĆU "Zeka" je predviđena izgradnja male solarne elektrane. U Gradskoj upravi kažu da je prvobitna ideja bila da se struja proizvodi samo za potrebe ovog obdaništa, ali se otišlo i korak dalje, pa su - u dogovoru sa ovdašnjom "Elektrošumadijom" - obezbeđene dozvole za to da se višak električne energije prodaje na tržištu.

Polovinu novca za ove projekte je obezbedilo Ministarstvo rudarstva i energetike, a ostatak Gradska uprava. Dosadašnje projekte je finansirala Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, uz nadležna ministarstva i Nemačku razvojnu banku.

Iz Gradske uprave navode primer OŠ "Stanislav Sremčević" čija je obnova završena 2017. Dotad su obavezni troškovi iznosili oko 15, a sada su svedeni na - devet miliona!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri