PTIČJI GRIP NA BAČKOM KANALU: Zbog uginulog labuda opasnost u Sivcu i okolini

Z. R.

18. 03. 2021. u 22:08 >> 22:12

VELIKI bački kanal u Sivcu, u opštini Kula, označen je žarištem ptičjeg gripa, koji je potvrđen kod uginulog labuda.

ПТИЧЈИ ГРИП НА БАЧКОМ КАНАЛУ: Због угинулог лабуда опасност у Сивцу и околини

Foto: Privatna arhiva

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dostavila je 16. marta rešenje kojim se područje u poluprečniku od 3 kilometra od Sivca proglašava zaraženim, a teren u poluprečniku od najmanje 10 kilometara od žarišta - ugroženim od avijarne influence kod divljih ptica.

Istaknuto je da je reč o bolesti izazvanoj visokopatogenim sojem virusa H5N8.

Kao ugrožena, navedena su naselja Crvenka, Nova Crvenka i Kruščić u kulskoj, Kljajićevo i Telečka u somborskoj i Bački Brestovac u odžačkoj opštini.

Naložen je klinički pregled živine i ptica na gazdinstvima u zaraženom području, počev od rubnih delova prema središtu zaraze, u što kraćem roku. Posle toga bi, kako je naglašeno, trebalo obavljati periodične preglede živine i ptica i na svaku sumnju uzorkovati materijal i slati na laboratorijska ispitivanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković