UZ PČELICE SE LAKŠE UČI: Subotički vaspitači upoznali kolege iz Slovenije i Bugarske sa novim izumom

J. L.

27. 10. 2020. u 07:38

УЗ ПЧЕЛИЦЕ СЕ ЛАКШЕ УЧИ: Суботички васпитачи упознали колеге из Словеније и Бугарске са новим изумом

Devojčice pokazuju kako radi "bibot" / Foto J. L.

VASPITAČI Predškolske ustanove "Naša radost" kolegama iz Slovenije i Bugarske predstavili su "bibota" i "blubota", savremena sredstva u vaspitno-obrazovnom radu. Reč je o robotima u obliku pčelice, sa dugmićima, koji je izgledom i karakteristikama prilagođeni deci predškolskog uzrasta, i predstavljaju pomagalo za početak učenja upravljanja, kontrole, logičkog rešavanja problema i programiranja.

Roboti "bibot" i "blubot" koriste se za razvijanje računarskog razmišljanja kod dece i unapređenje digitalnih kompetencija.

- Oni kod dece razvijaju kritičko razmišljanje, logičko mišljenje, saradnju, komunikaciju i veoma su pogodni za vaspitni rad. Pogodni su za usvajanje matematičko-logičkih pojmova, jezičkih kompetencija i u drugim poljima, a uz pomoć "bibota" možemo čak i da prepričamo bajke - objašnjava Dina Đorović, vaspitačica u vrtiću "Šumice". - "Biboti" se preporučuju od treće godine, a sada su uvedeni novi udžbenici "Digitalni svet" u kojima se takođe nalaze.

Vaspitači iz Slovenije i Bugarske su se u Subotici prvi put sreli sa ovom vrstom robota u, a posle radionica sa subotičkim mališanima, novo znanje preneće u svoje vrtiće.

- Ovo je za našu praksu veoma značajno jer razmenjujemo metode i pedagoške načine i tako obogaćujemo svoj rad. Nismo znali za "bibote", to je nešto novo za nas i ono što smo naučili pokazaćemo u vrtićima - kaže Ksenija Ulaga iz Slovenije, iz Dobrne, u blizini Ljubljane.

IGRA KROZ PRIČU

"Bibot" ne samo da izgleda kao pčelica već je isto tako i pametan. Izvršava sve zadatke koje mu mališani zadaju, a uz igru deca i mnogo toga nauče.

- Igramo se tako što pričamo priču. Onda "pčelica" mora to da uradi. Imamo strelice za napred i nazad, za okretanje... - objašnjava petogodišnja Lejla Elmati, koja pohađa vrtić "Šumice".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)