NARUŽILI DEČAKA - VOJNIKA IZ VELIKOG RATA: Krivična prijava dvojici mladića zbog skrnavljenja spomenika 1300 kaplara

N.J.

08. 09. 2020. u 11:13

PRIPADNICI Policijske uprave u Užicu, po nalogu nadležnog tužilaštva podneli su krivičnu prijavu protiv dvojice mladića iz grada na Đetinji, starih 19 i 20 godina, zbog skrnavljenja spomenika 1.300 kaplara u centru grada ispred užičke Gimnazije.

НАРУЖИЛИ ДЕЧАКА - ВОЈНИКА ИЗ ВЕЛИКОГ РАТА: Кривична пријава двојици младића због скрнављења споменика 1300 каплара

Foto: N.J.

Ovaj incident dogodio se u noći između 23. i 24. avgusta i izazvao je brojne polemike.

Podsetimo, Na glavi vojnika - dečaka tog jutra umesto šajkače osvanuli su otpaci, na mestu epoleta kante za smeće, puška mu je zamenjena metlom...

Upravo iz škole ispred koje se incident dogodio, 17 dečaka regrutovano je u čuveni bataljon. Pod komandom Živojina Mišića oni su se borili u najznačajnijoj bici Kraljevine Srbije protiv Austrougarske. Trebalo je da ovi mladići postanu srpska intelektualna elita, ali su se u trenutku potpunog sloma Srbije prihvatili puške, da bi se oni preživeli, potom, suočili sa epidemijom tifusa.

Osvanuo je tog jutra zasut smećem i spomenik Josifu Jehlički, udaljen desetak metara od bronzanog srpskog vojnika. Jehlička je u Užice došao 1911. godine, da osnuje Sokolsko društvo. Zatim je u gradu na Đetinji izgradio čuvenu Sokolanu, jednu od najlepših građevina koju je Užice imalo. Imalo, sve dok nije sravnjena sa zemljom, da ustupi mesto "progresu" koji briše istoriju, sećanja, ljudske živote i ceo jedan narod.

Ogorčenje Užičana povodom ovog sramnog incidenta, deo javnosti navodno "građanske provenijencije" na društvenim mrežama, opet navodno - "nije razumeo", smatrajući da je skrnavljenje uspomene na srpske vojnike iz Prvog svetskog rata "umetnički performans", a ne čin agresije, nevaspitanja i tragično osiromašenog duha.

                                                           
                                                      

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)