NARUŽILI DEČAKA - VOJNIKA IZ VELIKOG RATA: Krivična prijava dvojici mladića zbog skrnavljenja spomenika 1300 kaplara

N.J.

08. 09. 2020. u 11:13

НАРУЖИЛИ ДЕЧАКА - ВОЈНИКА ИЗ ВЕЛИКОГ РАТА: Кривична пријава двојици младића због скрнављења споменика 1300 каплара

Foto: N.J.

PRIPADNICI Policijske uprave u Užicu, po nalogu nadležnog tužilaštva podneli su krivičnu prijavu protiv dvojice mladića iz grada na Đetinji, starih 19 i 20 godina, zbog skrnavljenja spomenika 1.300 kaplara u centru grada ispred užičke Gimnazije.

Ovaj incident dogodio se u noći između 23. i 24. avgusta i izazvao je brojne polemike.

Podsetimo, Na glavi vojnika - dečaka tog jutra umesto šajkače osvanuli su otpaci, na mestu epoleta kante za smeće, puška mu je zamenjena metlom...

Upravo iz škole ispred koje se incident dogodio, 17 dečaka regrutovano je u čuveni bataljon. Pod komandom Živojina Mišića oni su se borili u najznačajnijoj bici Kraljevine Srbije protiv Austrougarske. Trebalo je da ovi mladići postanu srpska intelektualna elita, ali su se u trenutku potpunog sloma Srbije prihvatili puške, da bi se oni preživeli, potom, suočili sa epidemijom tifusa.

Osvanuo je tog jutra zasut smećem i spomenik Josifu Jehlički, udaljen desetak metara od bronzanog srpskog vojnika. Jehlička je u Užice došao 1911. godine, da osnuje Sokolsko društvo. Zatim je u gradu na Đetinji izgradio čuvenu Sokolanu, jednu od najlepših građevina koju je Užice imalo. Imalo, sve dok nije sravnjena sa zemljom, da ustupi mesto "progresu" koji briše istoriju, sećanja, ljudske živote i ceo jedan narod.

Ogorčenje Užičana povodom ovog sramnog incidenta, deo javnosti navodno "građanske provenijencije" na društvenim mrežama, opet navodno - "nije razumeo", smatrajući da je skrnavljenje uspomene na srpske vojnike iz Prvog svetskog rata "umetnički performans", a ne čin agresije, nevaspitanja i tragično osiromašenog duha.

                                                           
                                                      

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Ja sam

08.09.2020. 11:21

Као што сам већ рекао за случај у Русији: удри по џепу, плус друштвено корисни рад. Кад их већ нису васпитали родитељи, нек их васпита држава.

Laki

08.09.2020. 12:05

Kad popiju po 100 hiljada dinara kazne i jedno 300 sati društveno - korisnog rada da čiste lišće i sneg po centru grada, da čiste Istorijski arhiv (usput pročitaju ili čuju nešto pametno), shvatiće i oni i njihovi vršnjaci mnoge stvari... Posle društveno - korisnog rada u malinjake da zarade za kazne... E, nakon toga, da su iole pametni kao što nisu, tek tada bi bili mangupi - odradili kazne muški, promenili se, naučili nešto