NA STEPENICAMA PROLAZNOSTI: Peta pesnička zbirka Paraćinke Zlate Jovanović

Зорана Рашић
Zorana Rašić

28. 11. 2023. u 13:31

U IZDANjU Književno-umetničke asocijacije „Nova Artija“ iz štampe je izašla nova pesnička knjiga Zlate Jovanović iz Paraćina, koja pored poezije za odrasle i decu, piše i kratke priče, aforizme, epigrame...

НА СТЕПЕНИЦАМА ПРОЛАЗНОСТИ: Пета песничка збирка Параћинке Злате Јовановић

Foto: Privatna arhiva

Poetska knjiga „Na stepenicama prolaznosti“ na stotinu strana donosi 85 pesama grupisanih u tri ciklusa, a kako naglašava recenzent Zoran Đurić, profesor, književni kritičar i pisac, struktura knjige vodi čitaoce „kroz stepenice razvoja i napredovanja koje se ovde zovu stepenice prolaznosti upravo zato što prolaznost i treba da shvatimo samo i jedino kao put razvoja i napretka“.

Pre ove poslednje, Jovanovićeva je objavila četiri zbirke poezije. Počev od prve, koja je svetlost dana ugledala 2002. godine pod nazivom „Tren neiskorišćen“, Zlatin pesnički impuls je jačao, tako da je zbirku „Predvorje čarolija“ objavila već naredne godine, a „Miris jave“ 2008. Usledila je desetogodišnja pauza, kada se ponovo javila „Prečicom iz osame“ i – pet godina kasnije – najnovija knjiga.

Foto: Privatna arhiva

Ovdašnjoj književnoj javnosti Zlata je poznata i kao sekretar i aktivan član najstarijeg paraćinskog Književnog kluba „Mirko Banjević“, u čijoj je organizaciji i uz podršku Kulturnog centra, nedavno promovisala svoju najnoviju zbirku.

Njene stihovi o prolaznosti, iskušenju i trajanju našli su put kako do sabraće po pisanju iz Paraćina, Ćuprije, Kruševca, Ćićevca.... tako i do brojnih  ljubitelja pisane reči, koji su dali punu podršku književnom stvaralaštvu Zlate Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)