KAPELA U MATHAUZENU SRPSKIM LOGORAŠIMA

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

26. 05. 2023. u 18:00

SPOMEN kapela u Mathauzenu biće osveštana 10. juna, uz prisustvo patrijarha srpskog Porfirija i dvadesetaj episkopa Srpske pravoslavne crkve, visokih zvaničnika i mnošta verućeg naroda iz rasejanja i otadžbine. Domaćin svetkovine je Eparhija auastrijsko-švajcarska Srpske pravoslavne crkve.

КАПЕЛА У МАТХАУЗЕНУ СРПСКИМ ЛОГОРАШИМА

foto V Mitrić

Angažovanjem protojereja stavrofora Dragana Mićića iz Linca počela je u leto 2014. godine izgradnja tog spomen belega.

- Početak tog velikog i važnog posla poklopio se sa postavljanjem vladike Andreja na čelo pomenute eparhije, pa je, tako, ovaj podvig dobio dodatnu energiju i značaj - priča prota Dragan Mićić. - Apel našeg episkopa, svim srcem, prihvatili su vernici parohije Linc, na čijem sam čelu i do kraja smo bili neumorni i istrajni da naum dovedemo do kraja.

Vojno groblje Rajfendorf-Mathauzen nalazi se svega dvadesetak kilometara od Linca, ali je mali broj naših sunarodnika koji znaju da na tom mestu počiva između sedam i osam hiljada srpskih vojnika, oficira i civila koji su u jesen 1914. godine zarobljeni i odvedeni iz Srbije i okfruženja u zarobljenički logor Mathauzen.

- Kroz ovaj logor, koji pripada Gornjoj Austriji prošlo je do 1918. godine 40 hiljada Srba, Italijana, Rusa i drugih naroda - priča prota Dragan Mićić. - S obzirom da sam zarobljenički logor austrijske vlasti nisu izgradile na za to predviđenom mestu, dovedeni su srpski zarobljenici na jednu ledinu, gde su sami sebi morali da uzgrade drvene barake u kojima će da borave. Usled loših zdravstvenih i higijenskih uslova iu samom logoru, došlo je do izbijanja epidemije tifusa što je dovelo do masovnog imiranja interniranih srpskih zarobljenika. Na sve ovo nadovezala se neštašica hrane i ogreva. Koliko je situacija bila očajna i teška, svedoče nam i pisma koja su Srbi slavi preko Crvenog krsta svojim porodicama u otadžbini.

Tifus je, kako ističe prota Mićić, „bio uzeo toliko maha, pa se u pomoć i brigu o obolelim uključila i Katolička biskupija Linc, a tadašnji katolički biskup Rudolf Hitmajer nekoliko puta je posećivao logor“. Uskoro i sam oboleva od tifusa i umire 1915. godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!