ZAVRŠENI DANI VLASOTINCA: Višednevna manifestacija posvećena slavi mesta

I. M.

24. 05. 2023. u 13:00

Projekcijom filma „Večito“, o delu arhitekte Bogdana Bogdanovića, u Vlasotincu je završena višednevna manifestacija posvećena obeležavanju slave ove varoši.

ЗАВРШЕНИ ДАНИ ВЛАСОТИНЦА: Вишедневна манифестација посвећена слави места

foto: OU Vlasotince

U okviru „Dana Vlasotinca“, u konaku crkve, promovisana je knjiga „Pouke nedeljnih jevanđelja“ jereja dr Bobana Dimitrijevića, dok je projekcijom filma u vlasotinačkom Kulturnom centru obeleženo pola veka od osnivanja ove ustanove.

Na dan prenosa moštiju Svetog oca Nikole litija je, nakon liturgije, krenula iz crkvene porte, a sečenje slavskog kolača obavljeno je u centru mesta, kod Krsta.

Za kraj manifestacije prikazan je film i pod nazivom „Večito“ koji predstavlja virtuelni obilazak svih spomenika na prostoru bivše Jugoslavije čiji je autor arhitekta Bogdan Bogdanović.

U galeriji Kulurnog centra u toku je i velika retrospektivna izložba koja je posvećena stogodišnjici rođenja čuvenog arhitekte. Ovom izložbom, nakon prošlogodišnje beogradske premijere, obeležava se i pola veka od početka izgradnje jednog od kapitalnih Bogdanovićevih memorijala palim borcima u Drugom svetskom ratu na Starom groblju u varoši na Vlasini.

foto: OU Vlasotince

 

Ovom delu posvećena je posebna monografska postavka u okviru izložbe tokom koje su organizovana stručna vođenja, serija dečijih kreativnih radionica na temu simbola i crteža kao i veliki nagradni likovni konkurs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu