NA ČELU VATROGASACA – ŽENA: U selu kod Vršca grupa mladih entuzijasta osnovala DVD "jedinstvo"

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

24. 02. 2023. u 13:27

U VRŠAČKOM selu Vlajkovac osnovano je Dobrovoljno vatrogasno društvo "Jedinstvo" i to na inicijativu jedne - žene.

НА ЧЕЛУ ВАТРОГАСАЦА – ЖЕНА: У селу код Вршца група младих ентузијаста основала ДВД јединство

Foto: J. J. Baljak

Mlada studentkinja Marija Agatonović iz tog mesta animirala je čak 45 Vlajkovčana, uglavnom mladih, koji će ubuduće biti na raspolaganju pripadnicima sektora za vanredne situacije. To je, zasada, jedino takvo društvo na teritoriji Grada Vršca.

Neophodnost postojanja grupe obučenih pojedinaca, koji će delovati u slučaju požara ili drugih kriznih situacija, najviše je bila iskazana minulog leta, kada je izbio veliki požar na Vršačkim planinama, iznad samog grada. Tada su, zbog nedovoljnog ljudstva i opreme, lokalnim službama u gašenju vatre morale da pomažu kolege iz Beograda, Pančeva, Zrenjanina i Novog Sada.

- Veliki broj građana je tada nudio svoju pomoć, ali im to nije bilo dozvoljeno iz bezbednosnih razloga. Nisu bili obučeni, niti adekvatno opremljeni. Upravo zbog toga je važno osnivanje dobrovoljnih vatrogasnih društava - kaže gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Prisutan je bio i Siniša Šavija, predsednik Vatrogasnog saveza Vojvodine, koji je Vlajkovčanima obećao finansijsku i svaku drugu pomoć.

ZAKONOM UREĐENA OBLAST

DRŽAVA je prepoznala ulogu dobrovoljnih vatrogasnih društava, pa je 2018. prvi put donela Zakon o dobrovoljnom vatrogaštvu.

- Do sada je za rad ovih društava iz budžeta izdvojeno između 150 i 200 miliona dinara. Potrudićemo se da deo tih sredstava stigne i u Vlajkovac - rekao je Radomir Aritonović, predstavnik južnog Banata u VS Vojvodine.

- Svi članovi društva će morati da prođu lekarske preglede i adekvatnu obuku, čije će troškove delom snositi i naš savez. Takođe, društvo mora da ima i svoje vozilo, za koje se nadam da će biti obezbeđeno kroz donacije sektora za vanredne situacije - objasnio je Šavija.

Za predsednicu društva izabrana je Marija Agatonović. Ona je izrazila nadu da će i stanovnici ostalih vršačkih sela slediti njihov primer.

Inače, u Vršcu je do pre 30-ak godina bilo mnogo dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

DVE DRŽAVE SAMO ŠTO NISU ZARATILE TOKOM SEDNICE U UN: Skandalozno je da imaju saosećanja samo prema ljudima u Srebrenici