OVE PAJINE SLIKE SU PROŠLE PRAVU GOLGOTU: Ukradene iz crkve u Vršcu, nađene na pijaci u Italiji - malo ko se seća ove priče (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

24. 02. 2023. u 06:30

VRŠAC, kao rodni grad čuvenog slikara Paje Jovanovića, baštini skromnu zbirku njegovih dela od svega deset slika i pet crteža, koji su izloženi u Gradskom muzeju.

ОВЕ ПАЈИНЕ СЛИКЕ СУ ПРОШЛЕ ПРАВУ ГОЛГОТУ: Украдене из цркве у Вршцу, нађене на пијаци у Италији - мало ко се сећа ове приче (ФОТО)

Foto: J.J.Baljak

Među njima je čuveni „Vršački triptihon“, za koji je Paja dobio veliku zlatnu medalju na Milenijumskoj izložbi u Budimpešti 1896. godine, kao i portret kralja Aleksandra Karađorđevića u prirodnoj veličini, koji je smatrao svojim remek-delom.

Ipak, druga dva velika platna posebno se izdvajaju zbog svoje burne istorije. Reč je o portretu Majke Angeline i slici „Čuda svetog Nikole“, koje je Paja 1927. godine poklonio Eparhiji banatskoj.

Sve do proleća 1986. godine, obe slike stajale su u crkvi Svetog oca Nikolaja u centru Vršca. Bile su okačene visoko na severnom i južnom zidu hrama.

Uprkos toj nepristupačnosti, ali i činjenici da se nalaze na svetom mestu, nepoznati počinioci su ih te 1986. godine – ukrali. Oštrim sečivom isekli su platna duž ivice rama, urolali ih i odneli u nepoznatom pravcu.

Dve godine se o njima ništa nije znalo, a onda su volšebno pronađena na jednoj pijaci u Italiji i to u očajnom stanju. Izlomljena, izgužvana i poderana, platna su bila izgubila čvrstinu, preparatura im je bila trošna, a slikani sloj krt i ispucao.

Novi život udahnuo im je poznati restaurator Milan Stevčić, koji je u okviru specijalističkih studija praksu sticao u laboratorijama Metropoliten muzeja u Njujorku.

Tokom devedesetih godina prošlog veka uradio je njihovu kompletnu restauraciju, nakon čega su vraćene u vršački hram.

Godine 2017, nakon velike unutrašnje rekonstrukcije crkve, Eparhija banatska je te dve slike ustupila na korišćenje Gradskom muzeju, gde se i danas čuvaju u okviru stalne Pajine postavke.

Doživele su tada još jedno restauratorsko doterivanje, kada je sa površine uklonjen sloj prljavštine i prašine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)