NI VETAR I SNEG IH NISU SPREČILI: Uspešan 9. uspon na Babičku goru (VIDEO)

D. M.

04. 02. 2023. u 20:48

Dve stotine planinara iz 11 planinarskih društava danas su po 9.put u organizaciji PD “Trem 1810” iz Donjeg Dušnika osvojili vrh Kriva buka.

НИ ВЕТАР И СНЕГ ИХ НИСУ СПРЕЧИЛИ: Успешан 9. успон на Бабичку гору (ВИДЕО)

D. M.

Ova akcije u kalendaru je Planinarskog saveza Srbije.

Planinari su se na vrh Babičke gore uputili iz sela Gornje Dragovlje i obeleženom stazom stigli do cilja. Stanoje Stojanović Beja, predsednik PD “Trem 1810” kaže da je ova akcija uvek masovna jer staza nije naporna čak ni u zimskim uslovima.

- Dobro druženje i bezbednost svih učesnika naše su glavne preporuke, kaže Beja i dodaje.

- Planinarska staza je ukupne dužine 16 kilometara sa visinskom razlikom 1150 m (575m uspon i 575m spust) i spada u srednje teške staze- 4/10.Od sela Gornjeg Dragovlja do vrha Kriva buka u usponu je potrebno oko 3 sata i isto toliko prilikom spusta. Staza je planinski put sa zemljanom podlogom kroz predivne šumske predele. Od ovog vrha do izvora Dobra voda potrebno je oko 20 minuta.

Najmasovniji odaziv planinara imalo je PD “Kukavica” iz Leskovca koje je dovelo 42 ljubitelja planinskih lepota naše zemlje. Zanimljivo je da je najmlađi učesnik ovog uspona imao samo 9 godina.

Tokom staze planinari su se osvežavali planianskim čajem i kuvanim vinom a nakon završetka akcije uz zabavni program poslužen je svadbarski kupus i pasulj u kazanu koji su pripremili članovi “Moriča” iz Vlasotinca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MNOGI IH KUPE PA SE POKAJU: Od kojih polovnih automobila treba bežati - nećete moći da ih prodate