DOM ZDRAVLJA U JAGODINI POZIVA RODITELJE: Vakcinišite decu MMR vakcinom

Z. GLIGORIJEVIĆ

19. 01. 2023. u 17:26

DOM zdravlja Jagodina u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, Institutom za javno zdravlje Srbije i Zavodom za javno zdravlje Ćuprija „Pomoravlje“ u Ćupriji, organizuje imunizaciju propuštenih godišta vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i crvenke (MMR vakcinom).

ДОМ ЗДРАВЉА У ЈАГОДИНИ ПОЗИВА РОДИТЕЉЕ: Вакцинишите децу ММР вакцином

Foto: Dom zdravlja Jagodina

Dom zdravlja u Jagodini poziva roditelje da odvedu decu kod izabranog lekara, vakcinišu ga i spreče da se razboli, ali i da spreče pojavu epidemije. Imunizacija se radi svakog dana od 8 do 19 časova.

Primarna vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele sprovodi se kod dece od navršenih 12 meseci jednom dozom kombinovane žive vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubele – MMR vakcina (M-M-R-VaxPRO) i treba je sprovesti pravovremeno do navršenih 15 meseci života.

Revakcinacija, odnosno druga doza protiv malih boginja, zaušaka i rubele sprovodi se primenom MMR vakcine (M-M-R-VaxPRO) pre upisa u prvi razred osnovne škole, a izuzetno u toku prvog razreda osnovne škole.

Neimunizovana i nepotpuno imunizovana lica, izuzev onih kod kojih postoje

trajne kontraindikacijama, treba da se vakcinišu nedostajućim dozama MMR vakcine do navršenih 18 godina života, a prema epidemiološkim indikacijama i kasnije.

Minimalni razmak između davanje dve doze MMR vakcine iznosi četiri nedelje. Vakcina se daje godinama unazad i potpuno je bezbedna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)