I CRNOJ GORI PRETI EPIDEMIJA MORBILA: Lekari apeluju na roditelje da vakcinišu decu

I. D. STOJADINOVIĆ

13. 01. 2023. u 20:29

DA je pitanje dana kada će doći do epidemije malih boginja, duže vreme upozorava medicinska struka, a nakon što su prvi slučajevi zarazne bolesti registrovani u Srbiji, očekuje se da bi se to moglo uskoro desiti i u Crnoj Gori.

И ЦРНОЈ ГОРИ ПРЕТИ ЕПИДЕМИЈА МОРБИЛА: Лекари апелују на родитеље да вакцинишу децу

Foto Arhiva Novosti

Obuhvat dece vakcinisane MMR cepivom godinama opada i na istoriskom je minimumu. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori je MMR vakcinom, koja štiti od malih boginja, vakcinisano 60 dece predškolskog uzasta, što je daleko od potrebnog za kolektivni imunitet. Za to je, kako je precizirao direktor IJZCG Igor Galić, neophodno da makar 95 odsto mališana bude pelcovano.

Tokom prošle godine, za vakcinaciju su prispela deca rođena 2021, a od njih 7.000 vakcinisano je svega oko 800, odnosno 11 odsto. Sličan procenat je zabeležen i godinu ranije.

- Među decom 2021. godište, broj vakcinisane dece sa 13 meseci je nizak i iznosi 3,3 odsto, a do 24 meseca 11,7 odsto. Za 2020. godište sa 13 meseci je vakcinisano 3,9 odsto, do 24 meseca 23,1 odsto. Taj procenat dalje raste. Za 2010. godište sa prvih 13 meseci vakcinisano je oko 47 odsto dece, a sa dve godine 78 odsto. Ako gledamo predškolski uzast obuhvat vakcinisane dece je iznad 60 odsto, a to nije dovoljno za kolektivni imunitet - istakao je Galić.

Upozorio je i da se upravo zbog nedovoljnog procenta zaštićenih mališana, ali i prvih slučajeva infekcije u susednoj Srbiji, u Crnoj Gori uskoro može očekivati pojava infekcije.

Foto Press

dr Igor Galić

 

Epidemija malih boginja je na pragu

- Epidemija malih boginja je na pragu, te pozvam roditelje da što pre vakcinišu svoju decu.

Nadamo se da do epidemije ipak neće doći, ali ako se to desi, doći će i do restrikcija. Ako se pojavi u vrtiću jedna obolela osoba, svi će ići u izolaciju tokom inkubacionog perioda od tri nedelje - istakao je Galić.

Situaciju će, rekao je, posebno razmatrati u ponedeljak, na sastanku sa kolegama iz Ministarstva zdravlja.

Iako stručna javnost godinama uverava građane da ne postoji povezanost MMR vakcine sa autizmom i drugim psihološkim poremećajima, istraživanja pokazuju da gotovo trećina građana Crne Gore veruje u tu teoriju. Upravo to uverenje, jedan je od glavnih razloga što je obuhvat vakcinisane dece na istorijskom minimumu. Čak i roditelji koji ne veruju u tu teriju, radije odlažu vakcinaciju za makar godinu dana, čekajući da dete počne da hoda i priča. Jedan od takavih slučajeva je i Podgoričanka Ana M.

Foto Shutterstock

Teorije zavere - autizam zbog MMR vakcine

- Više verujem pedijatrima i medicinskom osoblju nego teorijama o kojima čitam po internetu, ali koliko god da ne verujem u te teorije, podsvesno utiču na roditelje, hrane strah. Imam dvoje dece predškolskog uzrasta, oboje su vakcinisani kada su imali oko dve godine, a kalendarom vakcinacije, pelcovanje MMR-om predviđeno je sa godinu dana. Isto sam bila spokojnija da znam da je sa decom sve u redu, da pričaju, hodaju, pa da onda spokojno obavimo i vakcinaciju – navodi ona.

Galić je objasnio da su male boginje jedna od najzaraznijih bolesti koja se prenosi pre svega respiratornim putem, kapljicama, prilikom govora, kašlja i vazdušnim putem, naročito u zatvorenim prostorijama.

- To je zarazno oboljenje i veliki broj osoba nevakcinisanih od jednog obolelog može da se inficira. U zatvorenoj prostoriji sa deset osoba jedna inficirana zaraziće ostalih 9. Ospa se najpre javlja na glavi, a onda širi telom. Osoba je zarazna pre pojave specifičnih simptoma i to je epidemiološki opasno jer osoba nije svesna da boluje dok se ospe ne pojave. Osoba je zarazna od petog do dvadesetog dana u odnosu na kontakt sa obolelom osobom a inkubacioni period je 10 do 12 dana - pojasnio je Galić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave