ISPOD NOVOG KROVA DOBIJAJU JOŠ 1.300 KVADRATA: Većina javnih ustanova u Pirotu, biće na istoj adresi, u strogom centru grada

V. Ćirić

28. 11. 2022. u 06:45

REKONSTRUKCIJOM pirotskoi Dom kulture, u čije održavanje od sedamdesetih prošlog veka - kada je sagrađen - nije uložen ni jedan jedini dinar, osim novog krova čija je izrada u toku, te nove fasade, izolacije, podova, stolarije... dobiće dodatnih 1.300 kvadrata prostora.

ИСПОД НОВОГ КРОВА ДОБИЈАЈУ ЈОШ 1.300 КВАДРАТА: Већина јавних установа у Пироту, биће на истој адреси, у строгом центру града

Foto V. Ćirić

Radovi odmiču planiranom dinamikom, a majstori se "trkaju" sa vremenskim (ne)prilikama, kako bi krov zaštitio prostorije sprata, koje već decenijama prokišnjavaju. Kada taj posao bude okončan, prelazi se na radove u unutrašnjosti objekta, odnosno zamenu instalacija i postavljanje novih podova.

Branislav Kostić, koji je zadužen za radove na ovoj ustanovi, precizira da je za rekonstrukciju više od 3.000 kvadrata Doma kulture oko četiri miliona evra obezbeđeno iz kredita Svetske banke, ali i uz pomoć Ministarstva kulture, te Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Po završetku radova koji se očekuju krajem naredne godine, svoje prostorije ovde će dobiti Narodna biblioteka, Turistička organizacija, galerija "Čedomir Krstić" i mnoge druge ustanove i institucije čiji je osnivač lokalna samouprava. Dakle, sve pirotske ustanove kulture konačno će se naći na istoj adresi.

Istovremeno, novoizgrađeni prostor od 1.300 kvadrata u potkrovlju biće dat na upravljanje gradu, koji će ih ustupiti svojim korisnicima i tako dati dodatni smisao jednoj od najvećih investicija tokom poslednjih godina u Pirotu.

Foto V. Ćirić

Podsetimo, Dom kulture i svi sadržaji u centru grada podignuti su sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, kada je Pirot dobio prostorije za mnoge banke, poštu, dva trga, robnu kuću, Dom vojske... pa je, od kasabe na jugoistoku Srbije, počeo da dobija obrise savremenog evropskog grada. U to vreme, predsednik Opštine bio je Desimir Petrović, a od tada se malo ulagalo u održavanje, pa su mnogi javni objekti koje smo pomenuli - usled "zuba vremena" - jednostavno ruinirani.

Takva sudbina nije mimoišla ni Dom kulture, čije su podrumske prostorije tokom svake kiše više ličile na kakav bazen. Velike probleme imala je naročito ovdašnja Biblioteka, čiji je knjižni fond konstantno bio ugrožen.

Inače, u istom zdanju se nalazio i Dom vojske, koji je lokalna samouprava pre desetak godina kupila od Ministarstva odbrane, odnosno trampila ga je za dvadesetak stanova koje su dobila vojna lica i vojni penzioneri sa dugogodišnjim podstanarskim stažom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)