IZRVRSNOST U MLEKARSTVU: Pirotska škola probija se na međunarodnu scenu

V. ĆIRIĆ

08. 04. 2022. u 13:56

MLEKARSKA škola sa domom učenika „Dr Obren Pejić“, polako ali sigurno probija se nameđunarodnu scenu kada je reč o mlekarstvu i preradi.

ИЗРВРСНОСТ У МЛЕКАРСТВУ: Пиротска школа пробија се на међународну сцену

Foto: V.Ćirić

Ova obrazovna ustanova u kojoj je zaživelo dualno obrazovanja pre više decenija, postala je deo evropskog projekta „Izvrsnost u melkarstvu“ u kome učestvuju Danska, Holandija, Irska, Turska, Francuska, Nemačka, Rumunija i Srbija, tačnije nekoliko firmi i institucija iz naše zemlje, među kojima su Mlekara „Milkhaus“, Privredna komora Srbije i Beogradski univerzitet odnosno Poljoprivredni fakultet iz Beograda.

Kako kažu u pirotskoj školi u kojoj stasavaju prvoklasni majstori za kačkavalj, napitke od mleka i razne vrste sireva, cilj projekta vrednog oko 4 miliona evra jeste poverzivanje svih subjekata u lancu prerade mleka u jednu celinu sa zadatkom da se formiraju Centri izvrsnosti. To praktično znači, povezivanje srednjoškolaca, nastavnika, studenata i kapaciteta za preradu mleka, i predavanje o njihovoj upošljenosti, kapacitetima, tehnologijama, i sličnim pojedinstima. Projekat podrazuemva i međusobne posete proizvodnim pogonima, prisustvovanje predavanjima, usko specijalizovanim kursevima,transfer znanja i dostignuća u mlekarstvu. Ovakav projekat se prvi put organizuje u Srbiji i trajaće 4 godine, koliko traje i školovanje jedne generacije majstora za preradu mleka. Posle tog perioda, projekat će se proširiti i na ostale zemlje čalnice EU.

Foto: V. Ćirić

 

Pirotska Mlekarske škola je formirana polovinom prošlog veka, odnosno nakon Drugog svetskog rata i u njoj su minulih decenija stasali mnogobrojni majstori za preradu mleka.

Ovde su uz praktičnu nastavu školovani, kadrovi slovenačkih, bosanskohercegovačkih, makedoskih i mnogih drugi mlekara sa prostora bivše SFRJ, koji su praktično iz školskih klupa, odlazili u proizvodne pogone, bez ijednog dana čekanja na birou. Poslednjih godina školuje i pekare, mesare, ali je prerada mleka i dalje njeno osnovno opredeljenje i po tome je prepoznatljiva u ovom delu Balkana. Tokom školovanja, đacima sa strrane je na raspolaganju i učenički dom u kome stanuju. U radionici za prkatičnu anstavu, svakg dana se preradi preko 5 tona sirovog mleka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)