PROTIV GRIPA VAKCINISANO OKO 2.000 PARAĆINACA: Postoji mogućnost izbora, najviše dato „vaksigripa“

Зорана Рашић
Zorana Rašić

02. 12. 2021. u 16:07

ZA IMUNIZACIJU stanovništva protiv sezonskog gripa Dom zdravlja u Paraćinu dobio je ukupno oko 4.500 doza vakcina, a za oko mesec i po dana različitim cepivima vakcinisalo se oko 2.000 osoba.

ПРОТИВ ГРИПА ВАКЦИНИСАНО ОКО 2.000 ПАРАЋИНАЦА: Постоји могућност избора, највише дато „ваксигрипа“

Foto. Z. Rašić

- Prema preseku sa jučerašnjim danom, dato je 1.867 doza „vaksigripa“, 91 „influvak“ i 39 doza domaće „Torlakove“ vakcine „torvaks flu“ koja ima i ograničenja, odnosno daje se između 18. i 65. godine. Ove dve druge vakcine, „vaksigrip“ i „influvak“ su četvorovalentne vakcine i prvo nam je stiglo 2.000 doza „vaksigripa“ koje smo praktično utrošili. Sad zato nastavljamo sa „influvakom“, koja je veoma slična vakcina – kaže dr Ivana Marjanović, koordinatorka za vakcinaciju, inače načelnica Službe opšte medicine.

Foto. Z. Rašić

Dr Ivana Marjanović

Ove sezone, prema njenim rečima, interesovanje za imunizaciju protiv gripa u Paraćinu je uobičajeno.

- Ko se prethodnih godina vakcinisao, uradio je to i sada, uz mogućnost izbora. Mahom su to stariji sugrađani sa hroničnim bolestima, mada ima i drugih, radno aktivnih. U opštini Paraćin se inače pred sezonu gripa vakciniše između 2.000 i 2.500 ljudi. Vakcina ima dovoljno, a verovatno će moći da se primi do kraja decembra – dodaje dr Marjanović.

Foto. Z. Rašić

Dom zdravlja Paraćin

Moguće je čak istog dana vakcinisati se i protiv kovida i protiv influence, kako je navedeno u stručno-metodološkom uputstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)