ĐACI "PRAŠE" ROK HITOVE: "Novi talas" u osmoletki "Branko Radičević" iz Odžaka

Zoran Rajić

16. 10. 2021. u 09:12

OSMOLETKA "Branko Radičević" u Odžacima izdvaja se i po tome što se ovde dečja pesmica "Lako je prutu da se sokoli" peva u rok-maniru, a svojevrsna himna škole je "Ne spavaj, mala moja, muzika dok svira".

ЂАЦИ ПРАШЕ РОК ХИТОВЕ: Нови талас у осмолетки Бранко Радичевић из Оџака

Foto P. Dukić

Obe pesme su na repertoaru "Novog talasa" - jedinstvenog školskog rok-sastava u Srbiji, kojim rukovodi učitelj - roker Mirko Miljković. Članovi benda oformljenog lane su tadašnji učenici drugog razreda Lazar Stanković (bubnjevi), Nađa Ćirić (bubnjevi i vokal), Dunja Dragosavac (gitara) i Bojan Radujko (vokal), kao i "četvrtak" Vuk Radovanović (gitara).

- Ideja je proistekla iz mog bavljenja muzikom, jer sam kao učenik šestog razreda, sa drugarom iz komšiluka i jednim starijim dečkom, fasciniran koncertom "Bijelog dugmeta" 2005. na beogradskom Hipodromu, na koji me je odveo otac, formirao sastav "Dugmići"  - objašnjava Miljković koji je i solo gitarista u odžačkom bendu "Feldmaršal".

Kreativni učitelj vodi i hor nižih razreda OŠ "Branko Radičević", sa kojim je lane snimio spot za pesme "Tata i mama" i "Neukusu treba reći ne", grupe "Disciplina kičme", kao podršku za ozdravljenje lidera ovog sastava Dušana Kojića Koje. Usledio je i video-klip sa jednim od hitova "Pink Flojda".

- Bend je ovog leta nastupio na Moto-susretu i manifestaciji "Crvenokosa boginja" , a izvodi pesme "Bijelog dugmeta", "Indeksa", Zdravka Čolića, "Garavog sokaka", "Galije", EKV - nabraja Miljković i ističe da ga nije iznenadio talenat đaka, već količina njihove želje da se bave rok-muzikom.

Jer, do tada niko od njih nije imao dodir sa ovom vrstom umetnosti, pa im je učitelj, uz pomoć prijatelja, obezbedio prve instrumente na kojima su vežbali jednom ili dva puta sedmično. Posle su pomogli i roditelji, pa deca sada vežbaju i po kućama...

Podrška

O OZBILjNOSTI rada sa malim rokerima svedoči i podatak da ih sviranju i pevanju podučavaju iskusni gitarista i bubnjar Nemanja Savić i Borivoje Janaćković, profesorka pevanja u muzičkoj školi "Petar Konjović" u Somboru Ivana Jovanović, te čuveni gitarski duo Mladen Pecović i Nemanja Kanački.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)