OTKRIVENO 38 GROBOVA: Neverovatni rezultati arheoloških istraživanja kod Varvarina

S. BABOVIĆ

03. 09. 2021. u 08:15

ČAK 38 grobova sa očuvanim ostacima odraslih muškaraca i žena, ali i dečjim skeletima, našli su stručnjaci iz Kruševca i iz Beograda kod lokaliteta Bedem u ataru sela Maskare kod Varvarina, saznaju "Novosti".

ОТКРИВЕНО 38 ГРОБОВА: Невероватни резултати археолошких истраживања код Варварина

Foto S. Babović

Ovim neverovatnim otkrićima završena su zaštitna arheološka istraživanja na trasi Moravskog koridora, a kako je predočeno "Novostima", groblje je dislocirano i svi skeleti idu na antropološku analizu u Arheološki institut u Beogradu.

Prema rečima arheologa Dušan Kaličanina, saradnika Arheološkog instituta iz Beograda, nekropola je pripadajuća lokalitetu, utvrđenju i crkvi, u pitanju su skeletno sahranjivani hrišćani. Sama nekropola je organizovana po sistemu "grobovi na redove", što je karakteristika za 5. i 6. vek.

- Ispostavilo se se da je nekropola praktično ispod guste šume i kada je mehanizacija "začistila" prostor, dobili smo pored kostura i ostatke dve ili tri građevine, što možemo da zaključimo po koncentraciji antičkog maltera - napominje Kaličanin. - Naišli smo na izuzetno zanimljiv nalaz opeke sa utisnutim krstom.

Foto S. Babović

Istraživanju dela nekropole koja prati potporni zid budućeg Moravskog koridora pomogli su i radnici konzorcijuma "Behtel enka", čime se znatno ubrzao rad na terenu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAOSTALU BOMBU U NIŠU UNIŠTIĆE U NEDELJU: Važno obaveštenje MUP