OTKRIVENO 38 GROBOVA: Neverovatni rezultati arheoloških istraživanja kod Varvarina

S. BABOVIĆ

03. 09. 2021. u 08:15

ČAK 38 grobova sa očuvanim ostacima odraslih muškaraca i žena, ali i dečjim skeletima, našli su stručnjaci iz Kruševca i iz Beograda kod lokaliteta Bedem u ataru sela Maskare kod Varvarina, saznaju "Novosti".

ОТКРИВЕНО 38 ГРОБОВА: Невероватни резултати археолошких истраживања код Варварина

Foto S. Babović

Ovim neverovatnim otkrićima završena su zaštitna arheološka istraživanja na trasi Moravskog koridora, a kako je predočeno "Novostima", groblje je dislocirano i svi skeleti idu na antropološku analizu u Arheološki institut u Beogradu.

Prema rečima arheologa Dušan Kaličanina, saradnika Arheološkog instituta iz Beograda, nekropola je pripadajuća lokalitetu, utvrđenju i crkvi, u pitanju su skeletno sahranjivani hrišćani. Sama nekropola je organizovana po sistemu "grobovi na redove", što je karakteristika za 5. i 6. vek.

- Ispostavilo se se da je nekropola praktično ispod guste šume i kada je mehanizacija "začistila" prostor, dobili smo pored kostura i ostatke dve ili tri građevine, što možemo da zaključimo po koncentraciji antičkog maltera - napominje Kaličanin. - Naišli smo na izuzetno zanimljiv nalaz opeke sa utisnutim krstom.

Foto S. Babović

Istraživanju dela nekropole koja prati potporni zid budućeg Moravskog koridora pomogli su i radnici konzorcijuma "Behtel enka", čime se znatno ubrzao rad na terenu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)