ROBOTI IZBACUJU SUDIJE: Incident sa Novakom je zapečatio sudbinu linijskih arbitara

J. Jevremović

15. 09. 2020. u 21:00

ČIJE oko je bolje? Sudijsko ili sokolovo? Ako pitate igrače, oni će uvek glasati za kompjuter.

РОБОТИ ИЗБАЦУЈУ СУДИЈЕ: Инцидент са Новаком је запечатио судбину линијских арбитара

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Nema čelendža, rasprave, dileme, spornih odluka... Ipak, šta ako usred Ju-Es opena tehnologija zakaže? Time su se vodili i organizatori njujorškog slema, koji su ove godine zbog korone drastično smanjili broj linijskih sudija, ali ih se nisu sasvim odrekli. Na najvećim terenima se, jednostavno, nisu usudili.

Da su, kao za Sinsinatijev masters koji je održan na terenima "Bili Džin King" kompleksa, ukazali poverenje hok-aj sistemu, Đoković ne bi doživeo najneprijatniji trenutak u karijeri - diskvalifikaciju zbog slučajnog udaranja linijskog sudije lopticom.

Izbacivanje najboljeg tenisera planete i prvog favorita opet je pokrenulo pitanje koliko su belom sportu neophodni ljudi iza osnovne linije. Pogotovo na tvrdoj podlozi, gde je često potreban čelendž.

- Ne mogu da obećam da mi se ovo neće ponoviti - rekao je Novak, a britanski "Telegraf" smatra da je šansa za reprizu nesrećnog događaja jedna u milion.

Naročito zbog toga što se linijske sudije smatraju "ugroženom vrstom".

- Naši izvori tvrde da je ovaj Ju-Es open zapečatio njihovu sudbinu na najvećim događajima. Ostaće sudije u stolici, supervizori i glavne sudije - navodi se u tekstu "Telegrafa". - Ako se uzme u obzir incident sa Đokovićem i očigledna nadmoć robota nad čovekom, onda nije čudo što su linijske sudije u Njujorku među sobom govorile da treba da uživaju u tom poslu dok još mogu.

Prema insajderskim informacijama ovog lista, osećao se mir na terenima gde je bila tehnologija, a mečevi su se brže odvijali. Ipak, na "Artur Ešu" i "Armstrongu" se videlo da i hok-aj sistem ima mane.

- Setite se samo nepravde prema Medvedevu u polufinalu protiv Tima...

Moguće je da će tehnologija zameniti sudije samo na tvrdoj podlozi, gde je i najpotrebnija.

- Tereni na šljaci zasada odolevaju sokolovom oku i oslanjaju se na trag od loptice koji se lako može uočiti, dok Vimbldon, po običaju, drži do tradicije - zaključuje se u tekstu "Telegrafa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna