DOMINACIJA HAMILTONA: Nova pobeda svetskog šampiona

Novosti online

30. 08. 2020. u 18:04

VOZAČ Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Belgije i uvećao prednost u generalnom plasmanu na 47 bodova.

ДОМИНАЦИЈА ХАМИЛТОНА: Нова победа светског шампиона

FOTO: AP

Aktuelni svetski šampion je krenuo sa pol pozicije, vodio je od početka do kraja i ostvario 89. pobedu u karijeri. Šestostruki svetski prvak je na dve pobede od rekorda Mihaela Šumahera od 91 pobede.

Hamilton je trku završio za sat, 24 minuta, 08,761 sekundi.

Drugo mesto zauzeo je vozač Mercedesa Valteri Botas sa zaostatkom od 8,448 sekundi, a treći je bio Maks Verstapen iz Red Bula sa 15,455 sekundi zaostatka.

Četvrto mesto pripalo je vozaču Renoa Danijelu Rikardu, koji je imao i najbrži krug trke, peti je bio njegov timski kolega Esteban Okon, a šesto mesto zauzeo je Aleks Albon iz Red Bula.

Vozač Meklarena Lando Noris trku je završio kao sedmi, osmi je bio Pjer Gasli iz Alfa Tauri, deveto mesto zauzeo je Lens Strol iz Rejsing Pointa, a 10. mesto njegov timski kolega Serhio Peres.

Vozači Ferarija imali su lošu trku, Sebastijan Fetel zauzeo je 13. a Šarl Lekler 14. mesto.

Uoči trke održan je minut ćutanja u znak sećanja na vozača Antoana Ubera, koji je poginuo prošle godine posle udesa na stazi u Spa tokom trke Formule 2.

Vozač Meklarena Karlos Sainc nije startovao zbog problema sa auspuhom.

Hamilton je dobro startovao sa svoje 93. pol pozicije i sačuvao je prvo mesto ispred Botasa, a dobar start imali su i Verstapen i Rikardo. Vozač Red Bula je napao Botasa za drugo mesto, dok se Rikardo primakao Verstapenu i pokušao da ga obiđe, ali je poredak ostao nepromenjen.

Uspešan start imao je Lekler, koji je nadoknadio četiri pozicije i popeo se na devetu. On je u drugom krugu obišao i Gaslija za osmo mesto.

Aktuelni šampion je u trećem krugu stekao 1,4 sekunde prednosti nad Botasom, a iza su vozili Verstapen, Rikardo, Okon, Albon, Strol i Lekler. Lekler je ubrzo pao na 10. mesto i tada je rekao da se muči na pravcima. Gasli je u odnosu na start napredovao četiri pozicije i u šetom krugu bio je osmi.

Leklera su ubrzo obišli Noris i Kvjat i vozač Ferarija pao je na 12. mesto. Verstapen je u 10. krugu prijavio da ima problema sa gumama, nakon što je zaostao za Botasom šest sekundi.

Neugo potom je na stazu izašlo bezbednosno vozilo posle velikog incidenta, Antonio Đovinaci se okrenuo na stazi i udario je u zaštitnu ogradu, a točak sa njegovog bolida pogodio je u bolid Džordža Rasela i obojica su završili trku. Vozači su bezbedno izašli iz svojih vozila, a delići bolida su se razleteli po stazi.

Ostali vozači su to iskoristili i otišli na zamenu guma, osim Gaslija koji je u tim trenucima bio četvrti i Peresa, koji je bio peti.

Trka je nastavljena u 15. krugu, poveo je Hamilton ispred Botasa i Verstapena, a ubrzo je Britanac prijavio da agregat gubi snagu, ali iz ekipe su mu odgovorili da to nije zabrinjavajuće. Rikardo je obišao Peresa za peto mesto, zatim je isto učinio i Albon, nakon čega je vozač Rejsing Pointa pozvan u boks.

U tim trenucima vozači Ferarija borili su se za 12. mesto, gotovo da je došlo do kontakta, ali je Fetel uspeo da se odbrani. Lekler je zatim otišao na zamenu guma, ostao je pet sekundi i pao je na poslednje, 17. mesto.

Hamilton je u 28. krugu imao 3,8 sekundi prednosti nad Botasom, a razlika među prvom trojicom iznosila je šest sekundi. Verstapen se nekoliko krugova kasnije požalio da oseća vibracije na gumama, a nezadovoljan gumama bio je i Fetel, ali su mu iz Ferarija rekli da ostane na stazi.

U 37. krugu šestostruki svetski prvak imao je šest sekundi prednosti u odnosu na timskog kolegu, koga su nekoliko krugova kasnije obavestili iz ekipe da čuva gume i izbegava ivičnjake.

U završnici trke najzanimljivija je bila borba za peto mesto, Okon je pokušao da obiđe Albona, a priključio im se i Noris. Okon je u poslednjem krugu obišao Albona, a na samom kraju Rikardo je uspeo da "ukrade" od Hamiltona najbrži krug trke.

Naredna trka u šampionatu vozi se naredne nedelje u Italiji.

(Beta)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)