POČETAK NOVE GENERACIJE: Vaterpolisti protiv SAD startuju na 19. Svetskom prvenstvu

S. KRSTOVIĆ

20. 06. 2022. u 20:32

POČINjE! Vaterpolisti večeras (19.30) u Segedinu protiv SAD startuju na 19. Svetskom prvenstvu i otvaraju svoje novo poglavlje.

ПОЧЕТАК НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Ватерполисти против САД стартују на 19. Светском првенству

FOTO: M. Vukadinović

 "Delfini" su svesni da im od prvog duela zavisi i put koji će imati do kraja šampionata, koji zastavu spušta 3. jula na legendarnom bazenu "Alfred Hajoš" u Budimpešti.


- Ovo prvenstvo je za nas posebno, jer je start nove generacije i nestrpljivi smo da počnu utakmice. Želimo da pokažemo naš potencijal i da ostvarimo što bolji rezultat. Prva utakmica je najteža u grupi, što je čak i dobro. U svaki meč ulazimo da pobedimo, tako da ne gledamo ko nam je protivnik. A ciljevi kod nas u vaterpolu su uvek najviši - kaže golman Lazar Dobožanov.

Olimpijske pobednike bez sedmorice igrača iz Tokija posle Amerikanaca očekuju u grupi dueli sa Australijom (23. jun) i Kazahstanom (25. jun). Prvo mesto donosi direktan plasman u četvrtfinale, drugo ili treće mesto vodi ka razigravanju za mesto među osam.
Ne zaboravimo da pripreme nisu dugo trajale, jer je 4. juna u Beogradu završen F8 Lige šampiona.

- Posle naporne klupske sezone imali smo desetak dana da se uigramo, tako da će biti uspona i padova. Ali, kako nama, tako i drugima. Spremni smo, idemo da se "pokidamo" na šest, sedam utakmica, pa da vidimo gde smo. Verujem u nas, možemo da napravimo ozbiljan rezultat - ističe Nikola Jakšić.

Sjajni bek veruje da duel sa Amerikancima odlučuje o pobedniku grupe D:

- Sparingovali smo sa Amerikancima, ozbiljna su ekipa, tako da ćemo u prvoj utakmici na šampionatu da vidimo gde smo, šta smo. Pobednik će maltene osigurati prvo mesto u grupi, ali preostale su još dve utakmice u kojima protivnici ne smeju da se potcene. Zato idemo korak po korak.

Mada se na svom debiju, 2015. u Kazanju radovao svetskom zlatu Nikola je oprezan:
- Nadamo se istom podvigu. Ali, neću ništa da pričam o tome.

Pre tri godine reprezentacija je na SP u Gvanžuu otišla u podmlađenom sastavu, tako da je smena generacije prošla bezbolno.

- Konkurencija je velika, dosta reprezentacija se podmladilo, kao i mi. Mislim da smo i dalje među favoritima, a izdvojio bih i Mađare, Špance, Grci, koji su imali najmanje promena u timu. Biće izuzetno težak turnir, naročito što se igra po završetku klupske sezone. Uspeli smo da se pripremimo koliko-toliko. Kao i uvek idemo na zlato, daćemo sve od sebe, silno smo motivisani, dosta sazreli od poslednjeg puta kada smo igrali u ovom sastavu. Verujem da imamo dobre šanse da napravimo dobar rezultat - naglašava jedan od najiskusnijih Sava Ranđelović.

I trofejni bek priznaje da trenutno misle samo na SAD.

- Grupa je samo na papiru malo lakša, ali daleko od toga da nas očekuje lagan posao. Cilj nam je da budemo prvi u grupi. Sada je najvažnije da pobedimo Amerikance, pa ćemo posle razmišljati o ostalim protivnicima.

Radomir Drašović podvlači da su ambicije uvek najviše i da se nada dobrom rezultatu:
- Mislim da smo spremni za najveći izazov ovog leta. Nadam se i da počinje lep period jedne nove generacije.

Bek Novog Beograda svestan je da je na šampionatu konkurencija velika:

- Znamo da poslednjih godinu postoji najmanje pet selekcija koje pretenduju na osvajanje medalja. Tu su Španci, koji su u poslenje vreme naši veliki rivali, Mađari, Hrvati, Italijani... Znamo šta nas očekuje, imali smo mini-test na finalu evropskih kvalifikacija za Svetsku ligu u Podgorici i možemo da kažemo da smo počeli da dobijamo mesto na novoj vaterpolo mapi.

Večerašnji duel sa Amerikancima je veoma važan:

- Prva utakmica u grupi je i najbitnija. Od nje zavisi konačan plasman u grupi. Duelu sa Amerikancima posvećujemo svu pažnju i nadamo se da ćemo lepo otvoriti SP. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri