ŠKOTE RUŠE MITAR I SMS: Dovoljan je motiv što dve decenije nismo bili na završnom turniru

N. Iljukić

02. 11. 2020. u 20:31

U KRATKOM periodu smestila se sudbina fudbalske reprezentacije Srbije.

ШКОТЕ РУШЕ МИТАР И СМС: Довољан је мотив што две деценије нисмо били на завршном турниру

Sergej Milinković-Savić Foto AP

Plasman na Prvenstvo Evrope, prvi put posle 2000. godine i debakla u Holandiji i Belgiji postao je prioritet, a "set loptu" su naši već iskoristili iznenađujuće dobrom igrom i pobedom u Norveškoj u polufinalu baraža (2:1).

Za devet dana u Beogradu, pred praznim tribinama stadiona "Rajko Mitić" imaju priliku da osvoje i meč-loptu u duelu u kojem dočekuju Škotsku (12. novembar, 20.45).

Selektor Ljubiša Tumbaković je juče saopštio spisak igrača koji će biti u prilici da dođu do uspeha, koji slobodno može da se nazove istorijski. Na spisku su svi najjači aduti, Mitrović, Milinković-Savić...

- Pod imenom Srbija nikada nismo bili učesnici Prvenstva Evrope i zato je ova prilika idealna. Nažalost, igraćemo bez naših navijača, pred praznim tribinama i to možda može da bude prednost i za nas i za goste. Škoti su učesnici finala baraža i to je dovoljan dokaz koliko su jaki - objašnjava Tumbaković.

Naša reprezentacije nema na EP od 2000. godine. Škoti su imaju još "dalja" sećanja, jer su poslednji put bili učesnici kontinentalnog šampionata 1996, kada se igrao u Engleskoj. Sada, pred dolazak u Beograd imaju možda i veći motiv od Srbije. Igraju finalni meč i bore se za priliku da sledeće godine igraju u grupi sa Engleskom, Češkom i Hrvatskom i to za mečeve u svom dvorištu, u Glazgovu!

- Mislim da je za moje igrače sasvim dovoljan motiv to što nas dve decenije nije bilo na ovako velikom takmičenju. Naše je da u pripremi ove utakmice pronađemo neophodan mir. Moj stručni štab je do najsitnijih detalja skenirao igru Škotske. Naglašavam da nam u goste dolazi reprezentacija sa tradicijom od 150 godina igranja fudbala, iz zemlje koja ima posebnu fudbalsku kulturu - dodaje Tumbaković.

O igri našeg sledećeg rivala, samo reči hvale...

- Škoti nemaju individualni kvalitet kao Norvežani. Primaju malo golova, igraju strpljivo i uzdaju se u jedinstvo svog tima i karakter koji ih je i doveo do finala baraža. Mek Tominej iz Mančester junajteda i levi bek Robertson, koji voli da igra i u napadu, su im možda dve najvažnije karike - kaže Tumbaković.

BEZ LjAJIĆA I MAKSIMOVIĆA

ZA razliku od nekih prethodnih spiskova, na ovom jučerašnjem nema Adema Ljajića i Nikole Maksimovića.

- Zna se da je naš glavni cilj plasman na Prvenstvo Evrope. Sve smo podredili tom cilju i gledamo da na terenu budu najspremniji igrači. To ne znači da su Ljajić i Maksimović na duže vreme nestali sa spiska. Da prvo pobedimo Škotsku, pa da pravimo planove za budućnost - jasan je Tumbaković.

RADIĆE VAR I U FINALU

ZA razliku od mečeva regularnog dela sezone prošlogodišnje i ovogodišnje Lige nacija kada VAR tehnologija nije upotrebljavana, ona će biti u funkciji na mečevima finala baraža 12. novembra, pa i na duelu Srbija - Škotska.

Inače, VAR je bio dostupan i na meču u Oslu u kojem je Srbija pobedila Norvešku, ali tada nijednom nije bilo potrebno da se koristi.

ODABRANI

GOLMANI

Dmitrović (Eibar)

Rajković (Rems)

Rockov (Fehervar)

Nikolić (Bazel)

ODBRANA

Milenković (Fiorentina)

Veljković (Verder)

Maraš (Almerija)

S. Mitrović (Strazbur)

Pavlović (Monako)

Kolarov (Inter)

Spajić (Fajenord)

SREDINA

Lazović (Verona)

Gaćinović (Hofenhajm)

Lukić (Torino)

Mladenović (Legija)

Ne. Maksimović (Hetafe)

Gudelj (Sevilja)

Grujić (Porto)

Milivojević (K. Palas)

Zdjelar (Partizan)

Radonjić (Marselj)

Tadić (Ajaks)

Milinković-Savić (Lacio)

Đuričić (Sasuolo)

Ristić (Monpelje)

Kostić (Ajntraht)

Ranđelović (Olimpijakos)

Katai (Crvena zvezda)

NAPAD

A. Mitrović (Fulam)

Jović (Real)

Vlahović (Fiorentina)

Despotović (Rubin)


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju