ZVEZDA ILI DINAMO? Robert Prosinečki dobio najteže moguće pitanje...

Novosti online

03. 04. 2023. u 11:31

ROBERT Prosinečki, jedan od najvećih koje je Crvena zvezda, Hrvatska i Jugoslavija ikada imala. Veliki "žuti" je bio miljenik gde god je igrao, a u intervju za "Glas srpski" je otvorio dušu.

ЗВЕЗДА ИЛИ ДИНАМО? Роберт Просинечки добио најтеже могуће питање...

FOTO: M. Vukadinović

Robi je pričao o Zvezdi, Dinamu, Dejanu Savićeviću, Luki Modriću... Na početku su ga pitali da uporedi Deja i Luku.

- Luka je potpuno različit tip igrača od Deje. Dejo nije bio vezni koji je razigravao ekipu, on je rešavao. To je velika razlika. U modernom fudbalu dominira Lukina inteligencija, koju malo igrača ima. On prepozna problem i lako izađe iz njega, daje ritam ekipi. Zna kad treba ubrzati, usporiti. Zna šta treba uraditi u pravom trenutku. Dejo je mogao ne jedan na jedan, nego jedan na pet, što kod Luke nećeš videti. Luka se pokazao kao jedan od najboljih igrača današnjice i traje sa toliko godina koliko ima. Malo igrača kao on živi za fudbal i toliko se odriče - istakao je Prosinečki.

Čak ste jednom rekli da je Dejan Savićević jedan od najvećih genija s kojima ste igrali, a igrali ste i sa “zubom” Ronaldom?

- Nema to veze što sam s Dejom dobar, imaš neke igrače s kojima si se više ili manje družio i to je normalno. S njim sam stvarno dobar. Jedan specifičan lik i kao čovek i kao igrač. Dejo je stvarno bio “medžik”. Nažalost nije imao kontinuitet igara koji smo mi svi želeli, ali kad je bio raspoložen vrlo teško ga je bilo čuvati. Nije bezveze genije. Kad mu se igralo onda je mogao sam.

Prosinečki je pričao i o šampionskom timu Zvezde, odnosno šta je potrebno za krov Evrope.

- Za uspeh nije dovoljno samo imati kvalitet. Ima ga i PSŽ, pa nema rezultat. Neophodan je i timski duh. Mi smo u Zvezdi svi bili dobri. Jedna specifična generacija. Svi smo bili pobednici, od Juge, pokojnog Mihe, Belodedića, koji je već znao kako se pehar osvaja, do Darka koji je sve rešavao, Deje, Bine... Dobro smo se družili, što je bilo bitno. Nikad se više neće desiti da neko iz “istočnog bloka”, odnosno s Balkana to osvoji. Toliko je Zapad otišao ispred sa finansijama. Drugo, teško možeš zadržati talente koji rano odlaze. Može se ući u Ligu šampiona, možda i proći prvu fazu, ali uraditi nešto veliko, to je rezervisano za ove bogate klubove.

Ostaje li žal možda što niste kompletirali trofeje u Zvezdi, odnosno ostali da osvojite i titulu prvaka sveta u Tokiju?

- Meni je bilo drago zbog momaka. Vidi, emocije su jedno, ali otišao si u najbolji klub na svetu. Može ti biti žao što to nisi odigrao, pa onda otišao, ali kad odeš u veliki klub onda samo razmišljaš o tome. Kada se sve to izdešavalo u Jugi nisam toliko razmišljao o tom Tokiju. Bio sam fokusiran na Real.

Kada bi se sastali Crvena zvezda i Dinamo za koga biste navijali?

- Uvek sam iskren u životu. Moj pokojni tata se vratio iz Nemačke da bi mu sin igrao u Dinamu. To je tako. Spletom okolnosti njegov sin nije igrao u Dinamu, nego je došao u Crvenu zvezdu. Najbolje da ne igraju Zvezda i Dinamo - zaključio je Robert Prosinečki.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba