ČELSI IMA NOVOG VLASNIKA: Američki bogataš iskeširao pet milijardi evra

O. M.

07. 05. 2022. u 08:36

AMEIČKI biznismen Tod Boeli na pragu je preuzimanja Čelsija. Čeka se samo zeleno svetlo britanske vlade i Premijer lige.

ЧЕЛСИ ИМА НОВОГ ВЛАСНИКА: Амерички богаташ искеширао пет милијарди евра

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Čelsi je dogovorio prodaju kluba 71 dan nakon što se iz upravljačke strukture povukao Roman Abramovič.

Boeli je suvlasnik bejzbol franšize Los Anđeles dodžers, kao i VNBA tima Los Anđeles sparks, ima i nešto akcija Lejkersa, a Čelsijem će upravljati preko konzorcijuma koji čine Klirlejk Kapital, Mark Volter i švajcarski milijarder HAnsjerg Vus.

Prema potpisanom ugovoru novi kupci dužni su da uplate 5,2 milijarde dolara, 4,93 milijarde evra ili 4,25 milijardi funti. Od te cifre, dve i po milijarde otići će na deonice, a prihod će uplatiti na zamrznuti bankovni račun koji će potom donirati u humanitarne svrhe.

Konzorcijum će obezbediti i 1,75 milijardi funti ulaganja u klub, tačnije u renoviranje Stemford bridža, omladinsku školu, žensku ekipu i Čelsijevu fondaciju.

Konačan transfer vlasti treba očekivati krajem maja, pošto o prodaji treba da odlučuju i britanska vlada, Premijer liga i engleski Fudbalski savez (FA), a baš do tada važi i specijalna licenca pod kojom plavci trenutno imajuj pravo takmičenja.

BONUS VIDEO - Treći gol Partizana

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)