NAROD HTEO "CILETA U MINHEN ODE "DŽULI": Neuspeh Lepe Brene na "Jugoviziji" 1983, za mnoge je bio tragedija

D. B.

23. 05. 2021. u 07:40

LEPA Brena, tada mlada nada jugoslovenske muzičke scene, a danas legenda naše estrade sa ansamblom "Slatki greh" 1983. godine, pevajući "Sitnije, Cile, sitnije" Kornelija Kovača, borila se za mesto na "Pesmi Evrovizije" do koga, na razočaranje velikog dela tadašnje države, nije uspela da dođe.

НАРОД ХТЕО ЦИЛЕТA У МИНХЕН ОДЕ ЏУЛИ: Неуспех Лепе Брене на Југовизији 1983, за многе је био трагедија

Foto Jutjub printskrin

Kao pobednik "Jugovizije", u Minhen je otputovao i tamo visoko četvrto mesto zauzeo Danijel Popović, pevajući najveći hit u svojoj karijeri, "Džuli". Brena je, što mnogima sad zvuči neverovatno, na domaćem izboru zauzela tek sedmo mesto. Da li bi "Cile" možda prošao još bolje u Nemačkoj od "Džuli", nikada nećemo saznati.

O Breninom neuspehu, u vreme kad je bila velika nacionalna zvezda, pričalo se i pisalo naširoko i nadugačko. Novinari su nedeljama lamentirali nad ovom, sudeći po naslovima, "nacionalnom tragedijom". "TV novosti", u tekstu nazvanom "Grešno Cile Mile" objavljenom 11. marta 1983, pišu:

- "Džuli" je, dakle, prva, a naša Lepa Brena tek sedma na domaćem izboru za "Pesmu Evrovizije". Sramota. Jašta.

Publika je danima praznila bes

BRANKA Otašević se u tekstu "Politike" zapitala "Kako to da je izgubila Lepa Brena, a dobio nevini Danijel?". Koliko je narod bio razočaran, govori i njena kolumna pod nazivom "Crni petak". Ugledna novinarka je napisala da je narod "danima praznio bes" u krugu porodice, a zatim se rasprava o "sudbonosnom pitanju" od ponedeljka nastavila na radnim mestima, kancelarijama, i "nešto manje po fabrikama širom zemlje".

- Na televiziji se, tih dana prikazivao i drugi program, filmovi, serije, ali, narod je imao preča posla - morali su "zajednički da ožale Brenu" - ispisala je Otaševićeva.

- No, ta sjajna cura koja tako dobro radi svoj posao, valjda i nije toliko pogođena ovakvim ishodom kao njeni obožavaoci.

Nedavno je s pravom izjavila, da sve što se o njoj piše ili oko nje dešava, kako god da je, zapravo ide njoj u prilog.

Kako se dalje navodi, gledaoci su se tada razočarali u žiri jer nije glasao za ono što "narod voli", i što je bilo "vedro, veselo, lepo, okretno, uz bubnjeve".

- Lepa Brena nema u svemu tome šta da žali, ali bi nam bilo mnogo milo oko srca da je kojim slučajem u finalu, pa da je 23. aprila u Minhenu čuje, a još više vidi i ona naša radnička klasa privremeno zaposlena u inostranstvu. Može se zamisliti kakvo bi to bilo veselje.

Foto ATA Images

I kao zaključak:

- "Sitnije, Cile, sitnije" ne pali. Svejedno što je uzburkalo domaće finale. Ne može "Sitnije, Cile, sitnije", može samo krupnije. Ali, ako ćemo pravo, mi tih para i nemamo za neko eventualno finale - da je Brena otišla. Jer, šta bi ona tamo mogla da učini nego da pobedi? Zar bi zaista naš "Slatki greh" mogao negde da bude sedmi?

O debaklu Lepe Brene pisao je i legendarni Bogdan Tiranić za "Borbu", istakavši da ni poskupljenja troškova života, namirnica, a ni nestašice svakojakih proizvoda nisu uspeli "da podignu puls nacije" kao učešće Lepe Brene na "Jugoviziji".

- Ovaj poraz se, po svemu sudeći, ispilio iz nekakve nameštaljke, koja je dovela do opštenarodnog referenduma nezapamćenih razmera - pisao je Tirnanić.

- Muzikolozi i piljari, akademici i kafanski klupoderi, operske dive i periferijske pevaljke, sociolozi i fenomenolozi, domaćice i mudraci. Jednom rečju, svi, svi, svi zapenušavo raspredaju ovih dana da li bi "Cile" sitno zabiberio Evropi. Da se Lepa Brena nije sama pojavila, trebalo bi je izmisliti.

Dodao je i da je njena pojava "od izvanredne važnosti". Na takmičenju za "Pesmu Evrovizije" 1983. u Minhenu pobedila je predstavnica Luksemburga.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije