PESMA ZA MARINKA ROKVIĆA: Pesnik iz Nemačke posvetio stihove preminulom pevaču

R. Š.

15. 11. 2021. u 14:24

IZNENADNA vest o smrti pevača Marinka Rokvića nije potresla samo estradu, njegove kolege i poštovaoce, već i njegove zemljake iz Bosanske Krajine.

ПЕСМА ЗА МАРИНКА РОКВИЋА: Песник из Немачке посветио стихове преминулом певачу

Foto Arhiva "Novosti"

Svi koji su išta znali o njemu lično, znali su i da je rođen u Bosni, u Bosanskom Petrovcu, tačnije u Koluniću kod tog gradića. To ni za njega nije bio samo šturi podatak iz biografije, već je poreklo bilo duboko zapisano u njegovom srcu.

Zato nije slučajno što su se od ovog umetnika, “muzičke veličine i ljudske gromade”, čituljama u novinama oprostila i udruženja Petrovčana iz Beograda i Novog Sada. A od dana kada je utihnuo “slavuj iz Kolunića”, Krajišnici rasuti širom sveta na društvenim mrežama dele njegove pesme, fotografije, izražavaju saučešće, žaleći zbog odlaska muzičke legende.

Posle odlaska Marinka Rokvića sa životne scene neće ostati samo njegove pesme, ostaće i pesma napisana njemu u čast. Zasad bar jedna. Na dan kada je sahranjen, pesnik iz Nemačke Nemanja Zivlak (38), inspirisan naslovima i stihovima pesama Marinka Rokvića, napisao je pesmu posvećenu preminulom pevaču. I nazvao je njegovim imenom:

MARINKO

Kad ode jedno ljeto
S mirisom sijena u kosi,
Tvoja će pjesma ostati zauvijek
Da sreću i tugu nebesima nosi.
Nikada više proći nećeš
Malenim sokakom žaleć' sudbu kletu
Snjegovi će bijeli opet vijati
A ti ćeš biti sam u dalekom svijetu.
Pisaćeš pisma, ali bez adrese
Tražeći zelenije oko sneno,
I ljubav koja srce para
Da zamiriše na majku i ognjište njeno.
Hodićeš Bosnom kroz gradove
Tražeći onog ko ukrade noći boje
Nećeš moći da voliš drugu
Ali će ostati sve pjesme tvoje.
Pjevaće se pjesme jednog đečaka
Koji porijeklo nikad nije krio.
Note i stihovi! Svjedoci ljubavi!
O velikom čovjeku, a velik je bio!

Pesnik Nemanja Zivlak rođen je u Bosanskoj Krajini, u Bosanskom Grahovu. Duže od decenije živi u Nemačkoj. Piše lirsku poeziju, rodoljubive i duhovne pesme.

Foto: Privatna arhiva

- Marinko Rokvić je u vremenu kada je čast devalvirala smogao svu snagu i svojom smernošću svedočio da i na estradi postoje ljudi kojima su čast i moral paradigma života. Čestito, ljudski, onako kako je naučio u zavičaju, vladao se celog života i svakome prilazio s poštovanjem koje je manir vitezova. Svojim glasom je punio dvorane i ljubav kojom su pevale njegove pesme ostaće svedok da i čestit čovek ume biti velik i kada su vremena mala. Pesma je odabrala njega, a on je odabrao da bude čovek koga su mnogi voleli, vole i voleće. Nebrojeno mnogo divnih stihova i rima nam je poklonio bez ijedne mrlje. Čovek, humanista i dobrotvor, učen po starom kodeksu časti koji se negovao u Bosanskoj Krajini, i da je hteo nije mogao drugačije nego onako kako mu je srce govorilo - prenosi Zivlak za “Novosti” svoje utiske o pokojnom Marinku Rokviću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri