SARAJEVO SE BOJI ISTINE O STRADANJU SRBA: Istoričar objasnio šta se krije iza straha zbog novog spomenika

Tanjug

01. 02. 2021. u 11:12

SARAJEVO je veliko stratiše Srba i to treba sačuvati od zaborava dostojanestvenim spomenikom u tom gradu, koji su Srbi stvarali, gradili, kulturno, umetnički i naučno podizali, a na kraju u njemu stradali, izjavio je istoričar Draga Mastilović.

САРАЈЕВО СЕ БОЈИ ИСТИНЕ О СТРАДАЊУ СРБА: Историчар објаснио шта се крије иза страха због новог споменика

Foto: Printscreen

Reagujući na negodovanja na inicijativu Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH da na Vracama, delu koji pripada Republici Srpskoj, bude izgrađen spomenik u znak sećanja na stradale Srbe, Mastilović je rekao da se iza toga krije strah od istine.

- Krije se bojazan onih koji znaju da medijski formirane slike o Sarajevu kao ''opsednutom'' gradu, gradu ''mučeniku'', mogu biti dovedene u pitanje. Jer, ako počne da se probija istina o tome da Sarajevo u periodu 1992-1995. godine nije bio opsednut već podeljen grad, da je postojao čvrst unutrašnji obruč u gradu zbog koga civili nisu mogli napustiti Sarajevo - kaže Mastilović.

Spomenikom Srbima, koji su masovno stradali u tom gradu, čitav taj mit može biti doveden u pitanje, rekao je Mastilović, koji je i dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Foto: Printscreen

 

Prema njegovim rečima, memorijalizacija je značajan segment kulture pamćenja, ali nije jedini.

Istakao je da Srbi moraju izgraditi kolektivnu svest o kulturi pamćenja, a to se može ako se osmisli i institucionalizuje državni projekat, jer istraživanje, publikovanje i memorijalizacija stradanja u 20. veku, pa i u Sarajevu, ne može i ne sme biti stvar entuzijazma pojedinaca, već prvorazredni državni projekat i nacionalni poduhvat, na primeru Jevreja.

Naveo je da današnje generacije znaju veoma malo, čak i tragično malo svoju istoriju i stradanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba