ALEN ŠERANIĆ, MINISTAR ZDRAVLJA RS: Očekujem preporuke Kriznog štaba za praznike!

S. M.

26. 12. 2020. u 12:43

MINSITAR zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i dalje nepovoljna s obzirom na aktivni broj lica zaraženih virusom korona, te da očekuje da će Republički štab za vanredne situacije narednih dana izaći s preporukama za predstojeće praznike.

АЛЕН ШЕРАНИЋ, МИНИСТАР ЗДРАВЉА РС: Очекујем препоруке Кризног штаба за празнике!

Foto Vlada RS

Govoreći o mogućnosti uvođenja novih mera za novogodišnje i božićne praznike, Šeranić je istakao da Štab u ovom trenutku ceni nekoliko aspekata.

- Pre svega, to je aspekt zaštite zdravlja pojedinca i zaštite zdravlja populacije, kao i očuvanja funkcionisanja zdravstvenog sistema. S druge strane, tu je jedan socijalno društveni kontekst života i funkcionisanja u celoj ovoj epidemiji - rekao je Šeranić.

Prema njegovim rečima, Štab prati sedmične izveštaje Instituta za javno zdravstvo i na bazi toga procenjuje stanje i donosi određene mere.

- Očekujem da će u narednoj sedmici Štab govoriti o tome na koji način ćemo provoditi praznike. Mislim da ćemo biti fokusirani na određene periode u januaru - naglasio je Šeranić.

On je dodao da su predstojeći praznici rizik za sve nas, te da je neophodno da svi budu oprezni, odgovorni i da se drže preporučenih mera.

- Kontrolni mehanizmi moraju mnogo više da rade. Znam da je i pred njima težak period i da su se svi zamorili, ali to je jedini način da očuvamo epidemiološku situaciju stabilnom - istakao je Šeranić.

Prema njegovim rečima, pored apela koje nadležni konstantno upućuju o ličnim zaštitnim merama i o načinu druženja i života, moraju biti pojačane kontrole svega onoga što može usloviti rizično ponašanje u narednom periodu.

Kada je reč o vakcinaciji protiv virusa korona, Šeranić je istakao za Srnu da je Republika Srpska uplatila celokupan iznos od 6,9 miliona KM u okviru Kovaks mehanizma, te da se zajedno s Federacijom BiH i Brčko distriktom u prvom krugu unapred rezervisala za dobijanje vakcine.

Paralelno s tim, naveo je Šeranić, Institut privodi kraju konačnu procenu hladnog lanca i procenu svih potreba vezano za pojedina mesta, u smislu distribucije same vakcine i njene preraspodele širom RS.

- Osim toga, potrebno je još da vidimo da li će vakcina biti u višedoznom ili monodoznom pakovanju, što utiče na potrebe u smislu medicinskih sredstava kao što su igle, šprice i ostali potrošni materijal, kako bi se proces revakcinacije mogao uspešno završiti - objasnio je Šeranić.

On je dodao da je Republika Srpska pripremila plan vakcinacije, da su određene primarne grupe i da se informacije o dolasku vakcine očekuju od Ministarstva civilnih poslova u Savetu ministara koje je ugovorna strana sa Kovaks mehanizmom.

-Istovremeno je pojačana komunikacija s Predstavništvom RS u Rusiji, gde pokušavamo da obezbedimo sav pravni mehanizam za dopremanje vakcine iz Rusije, naglasio je Šeranić.

Kad je reč o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srpskoj, Šeranić je rekao da nas ona uvek podseća na ozbiljnost i odgovornost koju treba da imamo.

- I dalje imamo više od 900 lica na bolničkom lečenju. Taj podatak je bolji u odnosu na novembar, ali i dalje ne smemo popuštati u smislu samog opreza i razmišljanja da možemo da se opustimo. Za to nikako nije vreme, pogotovo što ide vreme praznika - istakao je Šeranić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)