GLASAČKE KUTIJE PUNE SUMNJIVIH LISTIĆA! Predstojeće novembarske lokalne izbore u Brčko distriktu već prate ozbiljni problemi

M. DRAGANIĆ

30. 09. 2020. u 06:21

UPRKOS činjenici da je do lokalnih izbora na području BiH, zakazanih za 15. novembar, preostalo više od 45 dana, vrstama izbornog inženjeringa u Brčko distriktu BiH, pozavideli bi i najvispreniji autori izbornih kalkulacija.

ГЛАСАЧКЕ КУТИЈЕ ПУНЕ СУМЊИВИХ ЛИСТИЋА! Предстојеће новембарске локалне изборе у Брчко дистрикту већ прате озбиљни проблеми

Sedište lokalne izborne komisije u Brčkom / Foto M.

Sudeći po podacima CIK iz Sarajeva, izgleda da je omiljeni način glasanja u Brčkom glasanje putem pošte, budući da se za tu mogućnost izražavanja biračke volje opredelilo čak 5.365 punoletnih stanovnika Brčkog, za razliku od pre četiri godine kada taj broj nije prešao 2.000.

Volšebna pojava tog spiska u brčanskoj javnosti izazvala je pravi potres među političarima, ali i među običnim ljudima jer je na spisku veliki broj onih koji nemaju pojma da su na njemu.

Kada su jednog Brčaka pitali da li je i kome davao ličnu kartu prisetio se da je to učinio pre dve godine. Tada je, kako je rekao, poznaniku i uglednom stanovniku Brčkog na njegov zahtev dao ličnu kartu i da mu je on taj dokument ubrzo vratio.

Drugi slučaj je još neobičniji, pošto se na pomenutom spisku nalazi poslanički kandidat za predstojeće lokalne izbore. I on kaže da ne zna kako se njegovo ime našlo na tom spisku?

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić je podsetio da iza ovakve prijave glasanja stoje upravo ljudi koji bi da na taj način prikriju vlastito mešetarenje na terenu.

- Iza ove prijave stoje oni koji žele da prikriju kupovinu glasova na terenu, kao i manipulacije brojem birača koji će glasati putem pošte. Kako drugačije objasniti da smo 2016. imali 2.000, a sada preko 5.000 birača koji su registrovani za glasanje tim putem - pitao je Milić.

On je istakao da su predstavnici SNSD, PDP, US i SP uputili zvaničan dopis Policiji i Tužilaštvu u Brčkom, kao i CIK-u, ukazavši na neregularnosti koje se odnose i na kupovinu glasova na terenu.

Siniša Golić, predsednik brčanskog odbora PDP, takođe se zalaže za ozbiljnu proveru glasača i glasanja putem pošte.

- PDP je još pre nekoliko meseci javno pozvao da se počne sa proveravanjem informacija o zloupotrebama građana sa prebivalištem u Brčkom. Pozivamo CIK da pažljivo analizira sve prijave za glasanje iz inostranstva - ističe Golić.

Čudno je da je CIK bez potvrde o privremenom prebivalištu iz nadležne državne institucije omogućio ovakvo glasanje. Glasači koji ovako zloupotrebljavaju zakonsku mogućnost glasanja putem pošte, inače stalno žive i borave u Brčkom i na dan izbora oni ga nisu napuštali, upozoravaju analitičari.

KUPOVINA GLASOVA

BOLjE upućeni kažu da se ova prevara čini tako što se od potencijalnog glasača (kome se u najvećem broju slučajeva plati za njegov glas) uzme lična karta koja se fotokopira. Tu fotokopiju zainteresovana stranka uz prijavu glasanja putem pošte, dostavi CIK-u koji registruje te glasače. Na tu adresu CIK im pošalje glasački listić. Neretko, na jednoj adresi prijavljeno je više glasača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!