DODIK SE SASTAO SA ALIJEVIM: Azerbejdžan zainteresovan za energetske projekte (VIDEO)

Novosti online

20. 08. 2023. u 17:35

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za RTRS da je Azerbejdžan zainteresovan za ulaganje u projekte u oblasti energetike u Srpskoj.

ДОДИК СЕ САСТАО СА АЛИЈЕВИМ: Азербејџан заинтересован за енергетске пројекте (ВИДЕО)

Foto: V. Tripić

- Azerbejdžan želi da razvija projekte u energetici, gasu i nafti, oni su perspektivno najznačajniji snabdevači gasa i nafte na tom prostoru. Mi smo ranije dali načelnu saglasnost na gasovod koji je išao iz Azerbejdžana, Turske, Grčke, Hrvatske, Italije, Crne Gore, Albanije. Međutim, u periodu još kad je ministar inostranih poslova bio Zlatko Lagumdžija, kada su počeli da zabranjuju projekat gasovoda iz Srbije, to je stopirano, tada je to bio naš interes. Sada to čeka zajedničko rešenje i verujem da će dogovor biti postignut zajedničkim naporima. Nemam ništa protiv da u BiH dođe taj gasovod, ali mora da postoji spremnost za dogovor - rekao je Dodik nakon sastanka sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

Predsednik Srpske je istakao da je sastanak bio veoma konstruktivan, ističući da je Alijev nesumnjivo vekliki lider svoje zemlje, koji je Azerbejdžan doveo u red stabilnih zemalja.

- I ono što danas ovdje radi je da sa EU i Mađarskom dogovara energetske projekte koji će na neki način dodirivati i nas, jer će jedan deo ići preko Srbije. Alijev je iskazao interese da se u Republici Srpskoj radi na pitanjima vezanim za energetiku, zanimale su ga nadležnosti zajedničkog nivoa i Republike Srpske - istakao je Dodik.

On je naveo da će do kraja ovog meseca biti rešen problem vezan za investiciju Azerbejdžana u Dooboju, gde žele da aktiviraju industrijski pogon.

Dodik je najavio posjetu Bakuu na jesen, čiji će cilj biti podsticanje dalje saradnje i projekata.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)