U TREBINJU OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN ZDRAVLJA: Prevencija ključna u očuvanju zdravlja

D.Curać

08. 04. 2023. u 08:45

UDRUŽENjE dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje u saradnji sa trebinjskim Domom zdravlja, a povodom svetskog Dana zdravlja organizovalo je na Trgu slobode akciju besplatnog merenja šećera u krvi, krvnog pritiska, indeksa telesne mase, procenu rizika za dijabetes tipa 2, savetovanja i podelu edukativnog materijala.

У ТРЕБИЊУ ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЗДРАВЉА:  Превенција кључна у очувању здравља

D. Curać

- Danas je zdravlje građana najviše ugroženo. Tu bi spomenula, pre svega, kardiovaskularne bolesti, ali i dijabetes koji je jedan od vodećih oboljenja, kako u svetu tako i kod nas. Zbog rastućeg problema kod svih životnih grupa možemo govoriti o pandemiji ove bolesti, a sam dijabetes i komplikacije nameću ogromno opterećenje obolelim, članovima njihove porodice i društvu u celini - istakla je Nada Bijedić, Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje.

Nažalost, u Udruženju svakog dana imaju sve veći broj novih građana koji im se obraćaju za pomoć i savet.

- Nemamo tačne podatke o broju obolelih. Mi u Udruženju skoro svaki dan imamo jednu novoobolelu osobu koja dođe po aparat, trakice, savet. Znači, loša je situacija, a dijabetes znamo da vodi teškim komplikacijama - dodala je Bijedićeva.

Akciju udruženja dijabetičara tradicionalno je podržao i Dom zdravlja Trebinje zajedno sa učenicima Medicinske škole.

PRIORITETNE ZDRAVSTVENE TEME

SVETSKA zdravstvena organizacija počela je da obeležava 7. april kao Svetski dan zdravlja 1950, s ciljem podizanja svesti o određenoj, prioritetnoj zdravstvenoj temi. Tokom poslednjih pola veka, obrađene su teme poput mentalnog zdravlja, zdravlja majki i dece i klimatskih promena, a ove godine pažnja je usmerena na zdravlje muškaraca. Ove godine slogan je "Zdravlje za sve".

- Dom zdravlja Trebinje svake godine zajedno sa Udruženjem dijabetičara za naše stanovnike pripremio je niz preventivnih i promotivnih aktivnosti, a sve u cilju ranog sprečavanja i širenja bolesti. Nakon borbe sa pandemijom virusa korona sada imamo mogućnost, odnosno više vremena da se bavimo prevencijom naših sugrađana koja je veoma važna - istakla je Maja Mićunović, direktorka Doma zdravlja Trebinje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)