NEPOTPUN BEZ IMENA SVIH ŽRTAVA: Ambasador SAD u BiH kod spomenika na Kazanima

V. N.

07. 04. 2022. u 22:34

AMBASADOR SAD u BiH, Majkl Marfi, položio je u četvrtak venac na spomen-obeležje na Kazanima u Sarajevu odakle je poručio da je spomenik nepotpun bez imena svih žrtava i jasnog, otvorenog priznanja počinilaca zločina.

НЕПОТПУН БЕЗ ИМЕНА СВИХ ЖРТАВА: Амбасадор САД у БиХ код споменика на Казанима

Foto "Tviter"/ M. Marfi

On je, potom, uz objavljenu fotografiju, u četiri uzastopne objave na svom službenom tviter-nalogu, napisao:

- Ubistva na Kazanima naredio je Mušan Topalović Caco, komandant Desete brdske brigade Armije BiH.

Osim toga, napisao je da je rat u BiH užasna tragedija i da je dužnost današnjih lidera da promovišu pomirenje, pozovu počinioce zločina na odgovornost i da odaju priznanje i počast žrtvama.

- Pomirenje, međutim, zahteva priznavanje svih teških istina iz prošlosti. Memorijal Kazani je nepotpun bez imena svih žrtava i jasnog, otvorenog priznanja počinilaca zločina - piše Marfi u objavi i dodaje da se "raduje danu kada će spomen-obeležje Kazani odražavati ovu činjenicu".

Inače, uprkos negodovanju uglavnom Srba ali i pojedinaca iz drugih naroda, Gradsko veće Sarajeva je prihvatilo predlog gradonačelnice Benjamine Karić i na spomeniku je uklesano "Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana". Upravo ovaj tekst razlog je što su Srbi protestovali protiv njegovog postavljanja jer se omalovažavaju žrtve i ne navodi se da su to bili Srbi i da ih je pobio Topalović. Za zločine na Kazanima na kazne od 10 meseci do šest godina zatvora dosad je osuđeno 14 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna