ŠERANIĆ SE SASTAO SA SINDIKALCIMA: Glavna tema povećanje plata zaposlenih u zdravstvu

S. M.

30. 11. 2021. u 16:43

MINISTAR zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić održao je danas sastanak sa predstavnicima sindikata u zdravstvu gde je razgovarano o novim modelima za povećanje plata zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama.

ШЕРАНИЋ СЕ САСТАО СА СИНДИКАЛЦИМА: Главна тема повећање плата запослених у здравству

Foto Vlada RS

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite tokom sastanka je rzgovarano o modelima povećanja plata, između ostalog i kroz izmene Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, kao i pregovorima o Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u oblasti zdravstva.  

- Šeranić je predstavnike sindikata informisao o novim modelima povećanja plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske, kroz povećanje koeficijenata za tri odsto radnicima koji primaju plate veće od 1.000 KM, odnosno pet odsto za one sa primanjima do 1.000 KM, dodaje se u saopštenju.

Kako se pojašnjava, shodno prethodnim zahtevima pojedinih sindikata razgovarano je da se u okviru raspoloživih sredstava napravi razlika u rasponu koeficijenata za medicinske i nemedicinske radnike, što će biti definisano kroz Zakon o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske. Šeranić je naglasio da je u okviru ovih stalnih pomaka, radnicima u zdravstvu u protekle tri godine u nekoliko navrata povećavana primanja.

- Podsećamo, u prethodnom periodu, Vlada RS preduzela napore i uvažavajući značajan doprinos koji su zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama u RS dali u borbi protiv pandemije virusa korona, pronašla mogućnost da svim zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama poveća plate za šest odsto, izuzev direktora ovih ustanova za koje je povećanje od tri odsto. Sa povećanjem iznosa neoporezivog dela plate u Republici Srpskoj, ovo povećanje plata zaposlenih u zdravstvu iznosilo je do osam odsto, navodi se u saopštenju.  Podsećaju da je Vlada RS omogućila je rast plata zaposlenih u oblasti zdravstva kroz povećanje cijene rada sa 135 na 145 konvertibilnih maraka, od oktobra 2019. godine, a u saradnji sa sindikatima u ovoj oblasti.

- Institucije Republike Srpske su uvažile napore radnika u zdravstvu u Republici Srpskoj u toku pandemije virusa, te su u prošloj godini, uz redovnu platu, zaposlenima isplaćene i jednokratne novčane naknade od po 1.000 konvertibilnih maraka, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)