NEĆE DVA MILIONA EVRA: Nemački ekolozi objasnili kakvu kompenzaciju traže za „Severni tok 2“

Novosti onlajn

05. 05. 2021. u 14:19

EKOLOŠKI aktivisti nemačke organizacije „Nabu“, koji su ranije podneli tužbu protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, saopštili su da žele da postignu obnavljanje prirodne sredine, a ne novčanu nadoknadu, saopštio je predstavnik organizacije Kim Kornelius Detlof.

НЕЋЕ ДВА МИЛИОНА ЕВРА: Немачки еколози објаснили какву компензацију траже за „Северни ток 2“

Foto RIA

Kako je rekao, ranije je operater projekta, kompanija „Nord strim 2 AG“ predložila finansijsku kompenzaciju u visini od oko dva miliona evra.

- Međutim, nemački zakon o zaštiti prirode i resor BfN koji je odgovoran za to (Federalna agencija za zaštitu prirode) pozivaju na takozvanu stvarnu kompenzaciju, to jest obnavljanje oštećenih staništa, kao što su grebeni. To je ono zbog čega godinama vodimo spor - objasnio je Detlof.

U ponedeljak je organizacija „Nabu“ podnela tužbu protiv dozvole nemačkih vlasti za izgradnju cevovoda „Severni tok 2“. Ona se tiče nedovršenog dela gasovoda u isključivoj ekonomskoj zoni Nemačke. Prema navodima ekologa, cevovod „uništava stanište na morskom dnu na području većem od 16 fudbalskih terena – ukupna površina uticaja je preko deset puta veća“. 

Prema mišljenju specijalista organizacije, takvo mešanje u ekosistem „pre svega treba nadoknaditi kompenzacionim merama“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)