STRAH OD ZBLIŽAVANJA RUSIJE I KINE: To ne smemo dozvoliti, tvrdi šef nemačke diplomatije

Novosti online

26. 04. 2021. u 21:33

POTENCIJALNI samit lidera SAD i Rusije, Džoa Bajdena i Vladimira Putin, bio bi pozitivan događaj za ceo svet, izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

СТРАХ ОД ЗБЛИЖАВАЊА РУСИЈЕ И КИНЕ: То не смемо дозволити,  тврди шеф немачке дипломатије

Foto Tanjug / AP

- Smatram ispravnom strategiju SAD da budu direktne u konfliktima koje imamo sa Rusijom, a da pri tome predlažu dijalog. To je put kojim mi u EU idemo. Tome nema alternativu - izjavio je Mas, govoreći na događaju Nemačkog atlantskog društva, posvećenom 100 dana rada predsednika Bajdena.

On je dodao da bi potencijalni susret dva lidera bio koristan, ne samo za rusko-američke odnose, već bi bio pozitivan događaj za ceo svet.

Govoreći o projektu „Severni tok 2“, Mas je naglasio da nemačka vlada kao i pre smatra da ga treba završiti, uprkos pozivima da se zamrzne.

- Složena su pitanja, da li treba završiti sa projektom, pre njegovog kraja i da li treba nastaviti biznis sa Rusijom. Smatram da nas to nikud ne vodi. Ne možemo voditi debate o dekaplingu sa Kinom i ne poslovati sa Rusijom. Rezultat će biti zbližavanje Kine i Rusije - upozorio je nemački ministar.

Po njegovim rečima, to bi bio loš rezultat za Zapad, pošto bi se formirao „najveći ekonomski i vojni kompleks na svetu“.

- To ne može biti u našem interesu. Sa geostrateške tačke gledišta smatram to opasnim i zato – da, treba ostaviti mogućnost za poslovanje sa Rusijom i „Severni tok 2“ je jedan od projekata u tim okvirima - zaključio je Mas.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!