SUTRA POPUŠTAMO MERE: Orban najavio olakšanje, prvu dozu dobila 1/4 stanovnika

Tanjug

06. 04. 2021. u 19:20

MAĐARSKI premijer Viktor Orban najavio je od sutra popuštanje mera i ponovo otvaranje trgovinskih i nekih uslužnih delatnosti jer se u zemlji vakcinisalo, makar jednom dozom, više od četvrtine ukupnog stanovništva.

СУТРА ПОПУШТАМО МЕРЕ: Орбан најавио олакшање, прву дозу добила 1/4 становника

Foto V. Danilov

Rojters prenosi da Orban, koga očekuju izbori za godinu dana, pokušava da drži pod kontrolom najsmrtonosniji talas KOVID-19 na svetu u svojoj zemlji, a da to uravnoteži sa potrebom ponovnog pokretanja privrede kako bi se izbegla druga godina duboke recesije.

"Danas stižemo do važne prekretnice. U proteklih mesec dana povećali smo vakcinaciju 2,5 puta, tako da od sutra trgovine mogu ponovo da se otvore i usluge ponovo da se pokrenu. I dalje će važiti epidemiološke mere, molim vas da ih poštujte.“, rekao je Orban u video snimku na Fejsbuku, navodi agencija.

Za sada se popuštanje mera ne odnosi na škole koje će se ponovo otvoriti 17. aprila, a hoteli će takođe ostati zatvoreni, kao i restorani, koji prema novim pravilima mogu da rade samo sa šalterskom prodajom ili uz uslugu dostave.

Rojters prenosi da prema podacima Univerziteta DŽons Hopkins, Mađarska ima najviše smrtnih slučajeva od Kovid 19 po glavi stanovnika na svetu već nekoliko nedelja, a da je zdravstveni sistem pod velikim pritiskom, uprkos tome što se imunizovala petina stanovništva u jednoj od najbržih kampanja za vakcinaciju u Evropi.

Mađarski lekari upozoravaju da je ishitreno ponovno otvaranje preuranjeno, a Janoš Slavik, vodeći infektolog u budimpeštanskoj Kovid bolnici, rekao je lokalnim medijima da je zemlja daleko od stope vakcinacije koja omogućava ponovno otvaranje i da bi kolektivni imunitet mogao da se dostige tek sa negde oko 6-7 miliona vakcinisanih ljudi, navodi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)