SKANDALOZNI REZULTATI ISTRAGE! Posada izazvala ekološku katastrofu, evo zašto se nasukao "Vakašio"

V.N.

21. 12. 2020. u 12:35

UDES velikog japanskog broda za rasuti teret, koji se krajem jula nasukao kod Mauricijusa u Indijskom okeanu, skrivila je posada koja je tražila bolji signal prijema mobilnih telefona, navodi Rojters.

СКАНДАЛОЗНИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАГЕ! Посада изазвала еколошку катастрофу, ево зашто се насукао Вакашио

Foto: Printskrin

Japanska kompanija "Nagasšiki šiping" objavila je Izveštaj o udesu u kojem se priznaje da je posada "MV Vakašio", broda od gotovo 300 metara, skrenula sa svog unapred definisanog kursa i udarila u greben, što je izazvalo masovno curenje nafte, a što je rezultiralo ekološkom katastrofom. Na osnovu istrage i razgovora sa posadom, zaključeno je da je plovilo namerno skrenuto s puta da bi dobilo bolju pokrivenost signala za mobilne telefone. "Nedostajalo je svesti o opasnostima plovidbe blizu obale ... i nedovoljna primena propisa koji se moraju poštovati kako bi se bezbedno izvršila putovanja", rekla je kompanija.

Nakon incidenta, špedicija će zabraniti privatnu upotrebu mobilnih telefona tokom radnog vremena na svim mostovima svojih plovila i instalirati satelitske komunikacione sisteme kako bi se izbegle buduće katastrofe poput ove.

Kada je "Vakašio" udario u greben, brod je prouzrokovao curenje više od 1.000 tona goriva u netaknute vode oko Mauricijusa. Najmanje polovina goriva ispumpana je iz brodskog rezervoara za gorivo, ali je ekosistem Mauricijusa bio ozbiljno pogođen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista